starnieuws

Kleurrijke Poolo Boto als kick-off vierde Moengo Festival

24 Sep 2016, 17:35

Deelnemers van de 3e Poolo Boto activiteiten zingen, dansen en dagen hun ‘concurrenten’ uit.
(Foto's: Ranu Abhelakh)

De culturele groep Sabana Vo voert een vuurdans op.
Het Moengo Festival of Music met als thema ‘Poku fu kenki II’ is vrijdag gestart met een sfeervolle en kleurrijke Poolo Boto competitie. Vier dorpen nemen het tegen elkaar op, met zang, dans en veel prodo. De ‘mooie boten’ competitie is dit keer anders, vertelt regisseur Tollin Alexander belast met de Poolo Boto. “Het gaat meer om hoe creëer je de sfeer en maak je samen plezier met de andere deelnemers.”

Voorafgaand aan de Poolo Boto, hebben de artiesten Obed en Autar een ode gebracht aan de rivier, met het lied ‘Cottica rivier is alleen een herinnering van toen’. Hierna voerde Donovan Pramy van de organisatie kort het woord en klonk het startschot voor de boten. Al varend tonen de deelnemers hun kunsten en komen een voor een aan wal om een korte show te geven. Zij dagen hun "concurrenten' uit om te dansen. Het publiek is laaiend enthousiast hierover. Afwisselend treden ook drie gast culturele organisaties op: Fiamba, 4 messengers en Sisa. Zij komen uit Paramaribo en Brokopondo. "Door andere Marron groepen te betrekken, proberen wij de eenheid, saamhorigheid en het 'togetherness-gevoel' te brengen onder de Marrongemeenschap”, zegt Alexander.

Ifna Vrede, voorzitter van Sisa, beschrijft het geheel als een fantastische ervaring. Sisa is een Saramaccaanse vrouwengroep die voor verschillende gelegenheden optreedt. "Met onze deelname nu, helpen wij mee om de integratie onder de Marrongroepen te bevorderen." Het meest uitdagende voor de Sisa's was het dansen in een boot." We zijn een zanggroep en dansen weleens op een podium, maar in een varende boot was nieuw voor ons." De groep heeft speciaal voor de activiteit hun kleding feestelijker aangepast. "We hebben ook extra gedanst en show gegeven." Vrede is blij met haar deelname. "Wij leren op een andere manier van elkaar." Zij zal andere Marron groepen stimuleren om volgend jaar ook mee te doen.

Het dorp Kasaba Ondro participeert voor de tweede keer aan het botenfestival. De groepsleden zijn lovend over de ontvangst door het publiek aan de kade. “Wij hebben dit keer meer gedanst en prodo gemaakt”, geeft groepsleider Debora Asinga aan. Volgens Alexander wordt de competitiewedstrijd zondagavond voortgezet. Dan voeren de vier groepen hun act zoals theater, spoken word of dans het podium uit. De ‘onzichtbare’ juryleden zijn personen buiten de Marron gemeenschap. “Ook dit is deel van ons integratieproces. Hoe kijken en ontvangen zij de Marron cultuur”, geeft Alexander aan. De punten van dag één worden naast die van zondagavond gezet, om de winnaar te bepalen.

Bij de aanvang van het vierde Moengo Festival waren er geen hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Volgens festivalvoorzitter Marcel Pinas, is het evenement meer een aangelegenheid van de lokalen zelf. Verschillende groepen en artiesten hebben zich spontaan aangemeld. Zij willen geen vergoeding. “Iedereen heeft begrip voor de situatie in het land en begrijpt het doel van het festival.” Dit keer zijn er dertig jongeren van Moengo zelf belast met de organisatie. Zij zijn de afgelopen jaren getraind en nemen over enkele jaren volledig over, geeft Pinas aan. Hij denkt hooguit nog vier jaar in de organisatie te zitten, “Pramy, is al klaargestoomd om van mij over te nemen”.

Tijdens het driedaagse Moengo Festival of Music, dat tot zondagavond duurt, treden verschillende artiesten en muziekgroepen op. Er zijn veel genres te horen, zoals gospel, aleke, kauna en reggae muziek. Terwijl het podiumprogramma dat elke avond rond 19.00 uur begint, zijn bezoekers ook terecht voor optredens en filmvertoning bij op het openlucht amfitheater, de Tembe Art Studio en het Contemporary Art Museum. De festivalorganisators proberen via muziek het ondernemerschap te stimuleren.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March