starnieuws

Team 404 gehuldigd voor regionale topprestatie

30 Aug 2016, 00:37

Het Team 404 is gehuldigd door Telesur. Van links naar rechts: Joeri Lieuw, Jurian Amatsahip en Wishaal Mathoera. (Beeld: René Gompers)
Team 404 is zondag bij de afsluiting van de hackaton 2016 apart in de bloemetjes gezet. Het team heeft op 2 augustus geschiedenis geschreven door de regionale CANTO C.O.D.E 2.0 Hackathon te winnen. “Het is als meedoen aan de Olympische Spelen én goud winnen. Zoiets konden we onmogelijk onopgemerkt voorbij laten gaan,” motiveert waarnemend directeur van Telesur Mike Antonius de huldiging. Hij vindt dat er te weinig aandacht hieraan geschonken is en pleit ervoor dat de ICT meer belicht moet worden, omdat de potentie om een heuse industrie te worden concreet aanwezig is.

Suriname heeft vaker meegedaan aan de regionale hackaton, maar het is Team 404 gelukt om met de 'app' Call 911 dit jaar de nummer 1 positie op te eisen. De groep bestaande uit Joeri Lieuw, Jurian Amatsahip en Wishaal Mathoera, heeft een applicatie gebouwd die de hulp bij ongevallen soepel en op maat zal maken. Op maat omdat de locatie, het type ongeval en de medische gegevens (bijvoorbeeld allergieën en bestaande ziektebeelden) van de hulpbehoevende, in de hulproep verwerkt is.

De heren stellen de huldiging zeer op prijs. De komende maanden gaan de organisatoren van de Canto Hackaton de groep in contact brengen met investeerders. Het is de bedoeling dat Call 911 wereldwijd gebruikt wordt. Team 404 is ook winnaar van de Telesur/IT-Core Hackaton 2015. De 'app' Hap Hap, die de groep bezig is te perfectioneren, zal gebruikers in staat stellen voeding en drank te bestellen bij etenszaken of individuen. De 'app' heeft ook een betaalfunctie.

Team 404 heeft de lat hoog gelegd voor de Surinaamse coders en heeft de deelnemers aan Hackaton 2016 extra gemotiveerd. Behalve de winnaars Cavalionists, hebben alle acht deelnemende teams 'apps' geproduceerd die de dienstverlening van Telesur drastisch kan versoepelen. Antonius is zeer onder de indruk. Hij en Theo Boomsma, voorzitter van medeorganisator IT-Core, pleiten ervoor dat de branche meer belicht moet worden, dat de bevolking bewuster gemaakt wordt over de reële mogelijkheden, dat talenten vaker gefaciliteerd en gestimuleerd moeten worden. Het land heeft meer dan ooit behoefte aan een nieuwe bron van inkomsten.

De hackaton heeft bewezen dat er lokaal genoeg kennis, kunde en ‘drive’ aanwezig is om ICT tot een heuse industrie te maken, geven de organisatoren aan. De wetgeving moet met de ontwikkelingen meegaan. De hackers hebben net als vorig jaar, haast allemaal applicaties gebouwd die betalen met beltegoed mogelijk maken. Maar de wetgeving op dat gebied is niet in orde. Dit remt de gebruikersvriendelijkheid en de potentie van de applicaties.

Hap Hap is voor tachtig procent rond. “Het betalen is ook een issue dat ons bezighoudt,” geeft Jurian van Team 404 aan. “We hebben nu een betaalsyteem in place waarbij de verkoper periodiek zijn geld middels facturen krijgt. Maar als het mobiel betaalsysteem in orde was, had hij meer zekerheid. Omdat hij, en wij ook, dan terstond ons geld zouden ontvangen.” Wishaal merkt op dat mobiel betalen veiliger is. “Tegenwoordig kan men veel met een pinpas, maar geen online inkopen doen. Met de credit-of debitcard mischien wel, maar daar zit er nog een proces aan verbonden. Mobile payment gaat ervoor zorgen dat men direct kan dealen,” geeft hij aan. Jurian voegt toe dat Surinaamse bedrijven de mogelijkheid krijgen om hun producten buiten de grenzen rechtstreeks aan klanten aan te bieden. Het kan de economie alleen maar ten goede komen. Goedkeuren van zo een wet creëert alleen maar opportunities voor Suriname, vooral in de ICT en zeker economisch, stelt hij.

René Gompers

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March