starnieuws

Houtorganisaties geloven productiecijfers SBB niet

29 Aug 2016, 22:56
De houtproductiecijfers over 2015 die de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) vorige week heeft gepubliceerd, zorgen voor gefronste wenkbrauwen bij belanghebbenden. De cijfers geven een stijging van de productie van rondhout in de afgelopen vijf jaar aan, terwijl de realiteit is dat de sector juist behoorlijk in de problemen zit, zegt een groep van samenwerkende houtorganisaties vandaag in een persbericht.

De groep zegt dat in de afgelopen twee jaar diverse grote uitvalswegen maandenlang gesloten zijn geweest, waardoor de afvoer van rondhout uit de grote productiegebieden stil heeft gelegen. Ook was er bij de meeste bedrijven de afgelopen vijf jaar juist geen sprake van productieverhoging. De ondernemers verwonderen zich daarom over de cijfers van SBB die aangeven, dat de productie in 2015 met bijna 75.000 kubieke meter zou zijn toegenomen.

Volgens de groep is het een feit dat de sector beduidend minder financiële opbrengsten heeft uit de verkoop van rondhout. De prijzen van gezaagd hout zijn sterk onder druk komen te staan, omdat de bouwactiviteiten in Suriname drastisch zijn afgenomen. Ook zijn de productiekosten, zoals onder meer elektriciteit, brandstof en onderdelen, als gevolg van de koersstijging fors omhoog gegaan.

De gezamenlijke houtbedrijven willen meer duidelijkheid over de achtergrond van de SBB-cijfers. Door de nu gepresenteerde informatie, waar gesproken wordt over een recordproductie, kan het beeld ontstaan dat de houtsector in Suriname er heel goed voor staat. En dat is juist niet het geval, vinden de ondernemers.

Begin augustus had de groep een gesprek met minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer. Er is toen aandacht gevraagd voor de problemen van de sector. Het gesprek met de minister was positief, maar het heeft nog niet geleid tot oplossingen, zegt de groep. De minister heeft na het gesprek niet teruggekoppeld met de sector.

Via de media is bekend gemaakt, dat de minister bezig is met de aanstelling van een nieuwe directeur bij SBB. Dit is een goede stap, maar om de houtsector daadwerkelijk te faciliteren en te ondersteunen, zal er veel meer moeten gebeuren, menen de belanghebbenden van de Algemene Surinaamse Houtunie, het Platform Houtsector en de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten. Zij geven in het persbericht aan, uit te zien naar een vervolggesprek met de minister.

Advertentie