starnieuws

Geschorste president Rousseff verdedigt handelingen

29 Aug 2016, 13:21

De geschorste president Dilma Rousseff verdedigt haar handelingen in de Senaat. (Foto: AFP)
De geschorste Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar handelingen in de Senaat verdedigd tijdens het afzettingsproces dat is begonnen. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze heeft geknoeid met de begroting om het groeiend tekort te verbergen.

Rousseff zegt dat haar geweten "absoluut schoon” is en ze geen misdaad heeft begaan. Senatoren zullen later deze week stemmen op de vraag of ze uit haar functie moet worden gezet of dat ze in ere moet worden hersteld.

Ze heeft de senatoren aan het begin van haar verdediging eraan herinnerd dat ze is herkozen door meer dan 54 miljoen kiezers. Rousseff heeft gesteld dat ze de Grondwet van het land altijd heeft geëerd en hoog gehouden heeft. Ze heeft de senatoren er ook aan herinnert aan haar verleden als verzetsstrijder tegen het militair bewind. Ondanks ze in die periode is gemarteld, is ze blijven vechten.

Haar strijd, zegt ze, is geweest voor een meer gelijke samenleving. De prestaties van haar regering zijn volgens haar in dat opzicht nu in gevaar. Rousseff heeft eraan toegevoegd dat ze vastbesloten is om de aanvallen tegen haar te blijven bestrijden. Ze heeft die aanvallen opnieuw getypeerd als een “coup”. en dat de prestaties van haar regering op dat gebied waren nu "at risk" was geweest.

Bij aankomst bij het gebouw van de Senaat in Brasilia vanmorgen, was Rousseff in gezelschap van haar vriend en mentor, de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva. Ze heeft haar aanhangers die zich voor het gebouw hadden verzameld met een glimlach begroet, alvorens ze de Senaat binnenstapte. Een groep van ongeveer 200 mensen buiten het gebouw zongen: "Kom terug Dilma."

Rousseff krijgt 30 minuten spreektijd. De geschorste president heeft in het verleden gezegd dat de afzettingsprocedure een truc van haar politieke rivalen is om een einde te maken aan de 13 jaar lange macht van haar linkse Arbeiderspartij. Zij heeft betoogd dat het verplaatsen van geld van de Staatsbank om de begrotingstekorten te vullen, geen strafbare handeling is en het iets is wat haar voorgangers in die functie ook hebben gedaan. Na haar verdediging, zullen de senatoren Rousseff vragen stellen.

De stemming over haar afzetting is gepland voor morgen, maar analisten zeggen dat het kan uitlopen tot woensdag. Om haar te ontzetten uit haar functie moeten 54 van de 81 senatoren daartoe stemmen. Als de 68-jarige Rousseff in staat van beschuldiging wordt gesteld, zal waarnemend president Michel Temer haar termijn –dat eindigt in december 2018- uitdienen. Temer, die vicepresident was, vervuld sinds mei –na de schorsing van Rousseff- de functie van president in afwachting van het afzettingsproces.

Een paar honderd aanhangers van Rousseff hebben zondag tegen haar afzetting gedemonstreerd in de hoofdstad Brasilia. Ze hebben geroepen om verwijdering van Temer. Maar in de afgelopen maanden zijn er ook grote demonstraties tegen Rousseff geweest en tegen de corruptie in de politiek in het algemeen.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April