starnieuws

DR-lid VHP collaboreert met de NDP in Nickerie

29 Aug 2016, 07:33

Bron: Dynamiek in de politiek deel 3; Hardeo Ramadhin, februari 2016
(Ingezonden)

Afgelopen vrijdag 26 augustus 2016 keek ik naar Rasonic TV (kanaal 7-1). Ik zag hoe een DR-lid van de VHP zich inspande om een besluit van het commissariaat te laten goedkeuren. Als geboren en getogen Nickeriaan volg ik niet alleen de sociaal-economische, maar ook de politieke ontwikkeling op DNA-, DR en RR-niveau op de voet in mijn geboortedistrict. De economische kurk waarop Nickerie drijft, de rijstbouw, zit letterlijk in grote problemen. Ondanks de verslechtering in deze sector, geven de trotse Nickerianen de strijd niet op en blijven rijst produceren voor zowel de Surinaamse als voor de buitenlandse markt.

Ik heb veel waardering voor deze rijstboeren die dagelijks, letterlijk in de modder ploeteren. Ik ben ook bijzonder trots op de Nickeriaanse kiezers die ondanks alle cadeautjes, grondbeschikkingen, in dienst nemen van mensen bij de overheid, bevorderingen en promoties op 25 mei 2015 in Nickerie, de Paarse partij (de NDP) hebben afgewezen. Na 15 maanden (25 mei 2015 - 27 augustus 2016) merken wij dat de kiezers de verkiezingsresultaten niet meer zo goed onthouden hebben. Ik zal de Nickeriaanse kiezers continu in herinnering brengen dat U ervoor gezorgd heeft dat de V-7 (een combinatie van de VHP, NPS, PL, DA-91, BEP en SPA) drie zetels op DNA –niveau behaald heeft en de meeste RR- en DR-leden in de boezem van de V-7 beland zijn. Ter opfrissing geef ik weer de verkiezingsresultaten van 25 mei 2015 in Nickerie. (Zie tabel)

De Districtsraad (DR-leden) heeft vanwege de Wet op Decentralisatie ook bijzondere taken meegekregen, o.a. fondsen te creëren om het Districtsfonds te versterken. De districtsraad bestaat uit 11 leden. De zetelverdeling is als volgt: NDP (2 leden); VHP (3 leden); NPS (2 leden); PL (2 leden); BEP (1 lid) en DA'91 (1 lid). Oppervlakkig bekeken moet de Districtsraad alles in het werk stellen om het district goed te laten 'draaien'.
Op vrijdag 26 augustus heeft de Districtsraad een besluit van het commissariaat goedgekeurd met 3 stemmen vóór, om het Districtsfonds te versterken. Allerlei voorstellen (extra gelden voor dienstverlening) zijn geratificeerd door de Districtsraad om het Nickeriaanse volk nog verder te 'knijpen'. De stemming is als volgt geweest: Vóórgestemd hebben een kandidaat van de VHP en twee van de NDP. BEP en een PL-lid hebben tegengestemd. De zes onthoudingen zijn van: 2 VHP, 2 NPS, DA'91 en PL.

Het wanbeleid van de Paarse Partij
Binnen 6 jaren heeft de Paarse partij alle Surinamers verarmd. De koers van 2,80 voor een US$ is gestegen boven de SRD 7.50 voor een US$. Rekent u maar uit wat de waarde van uw geld (SRD) nu is. Een Coca Cola van 1.5 liter kost SRD 9,50; een Morjon sardines kost SRD 15,00; een bus bruin brood kost SRD 9,00. Zo kan ik deze rij verder aanvullen. Terwijl het volk verder verpaupert, worden systemen gecreëerd om het volk te verknechten met pakketten, schoolpakketten en droomverhalen. De NDP parlementariërs en de overlopers praten alles goed en drukken alles door waar ze zin in hebben. Tot vier uur in de ochtend worden besluiten genomen om overlopers in beschermen. Zij hebben lak aan de oppositie. Wat een beschaving etaleren deze mensen die de mond vol van democratie hebben. De huidige machthebbers hebben maar een stokpaardje: “Wij hebben de meerderheid in het parlement, wij gaan wetten maken en de rechterlijke macht moet dat maar accepteren”. Een nieuwe vorm van democratie is zich in Suriname aan het ontwikkelen. Terwijl in De Nationale Assemblee (DNA) zulke taferelen plaatsvinden, zitten de V7 DR-leden in Nickerie met gekruiste armen en werken zelf mee om zuurstof te geven aan het lokaal bestuur in Nickerie.

Een voorbeeld van verkwisting
Volgens het nationaal erfgoed zijn een aantal historische gebouwen in Suriname onder de paraplu van de UNESCO. Een van deze gebouwen was het Commissariaat in Nickerie welke in de jaren 1900 is gebouwd. Een monumentaal gebouw. De cultuurbarbaren hebben dat gebouw gesloopt en hebben onderhands een aannemer SRD 10.000.000 gegeven om een stenengebouw op dezelfde locatie te bouwen. Ten tijde van de onderhandse aanbesteding was de koers 3,35 voor een US$ (een ruwe schatting leert ons dat dat gebouw voor ongeveer US$ 3.000.000 gebouwd zou worden). Tegen de huidige koers wordt het nu meer dan SRD 22.000.000. A moni k’ba. Het gebouw kan niet afgebouwd worden.

Nu moeten de DR-leden van V7 meehelpen om het Nickeriaanse volk verder in de put te 'duwen' en collaboreren met het lokaal bestuur om gelden te innen voor het Commissariaat. Ik roep de leiding van de VHP, NPS, PL en DA'91 op om de DR-leden van Nickerie instructies te geven om niet met alles mee te werken. De huidige machthebbers hebben geen cultuur van goed bestuur; zij zingen nu in Nickerie een toontje lager, omdat de Paarse Partij op alle drie fronten (DNA-, DR- en RR-niveau) het onderspit heeft moeten delven op 25 mei 2015. Ondanks deze verpaupering geeft de 'President van Nickerie' nog ‘big talk’ aan de politieke opponenten.

Hardeo Ramadhin

Advertentie