starnieuws

De Souza: Non-stop vlucht VS na jarenlange inspanning

29 Aug 2016, 00:00

Brian de Souza, waarnemend directeur van de CASAS. (Archieffoto Ranu Abhelakh)
Suriname heeft de last point of departure, de zogeheten LPD-status verkregen! De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) mag nu weer non-stop vluchten uitvoeren naar de Verenigde Staten (VS). Brian de Souza, waarnemend directeur van de Burger Luchtvaart Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS) tekende afgelopen donderdag de Memorandum of Agreement met de Amerikaanse Transport Security Administration (TSA). “De ondertekening markeert het resultaat van een jarenlange inspanning van CASAS voor het verkrijgen van de LPD-status voor de Johan Adolf Pengel Internationale luchthaven,” zegt hij aan Starnieuws.

Partijen zijn overeengekomen om de samenwerking op het gebied van de Luchtvaartbeveiliging (Aviation Security) uit te breiden. De ondertekening vond plaats op de VS-ambassade in Paramaribo en ambassadeur Edwin Nolan tekende namens de TSA. De Souza noemt dit een belangrijke mijlpaal op weg naar de rechtstreekse vluchtuitvoering van de SLM naar de VS. Met het verkrijgen van de LPD-status is de weg ook geopend voor andere Surinaamse luchtvaartmaatschappijen. Zij zullen wel zelf de aanvraag moeten indienen. “Het proces voor het mogen uitvoeren van rechtstreekse vluchten naar de VS is tweedelig, waarbij de veiligheids- en de beveiligingsprocedures gehanteerd door de maatschappij een evaluatie moeten ondergaan.”

Een non-stop vlucht is een directe vlucht, zonder tussenlanding of overstap. Terwijl een rechtstreekse (directe) vlucht een eventuele tussenlanding kent, maar zonder overstap. Er kunnen passagiers in- of uitstappen. De LPD-status geeft aan dat het laatste punt van vertrek, een punt is waarbij de security gegarandeerd is. Begin van het jaar gaf luchtvaartadviseur Gerard Brunings aan dat Suriname het lobbywerk om deze status te verkrijgen had ingezet. De TSA stelde dat een Surinaamse luchtvaartmaatschappij eerst de aanvraag moest indienen voor de non-stop vlucht! Het vraagstuk speelde of de SLM wel non-stop vluchten naar de VS wilde. De markt vanuit Suriname was bepalend. Hiernaast speelden nog andere veiligheidskwesties rond de luchthaven.

Lange weg afgelegd
“De samenwerking met de TSA dateert sinds het jaar 2008. Echter begonnen de stappen voor het verkrijgen van de LPD-status ongeveer vier jaren terug”, zegt De Souza. De TSA evalueerde Suriname jaarlijks. Zo werd er steeds gekeken in welke mate het land voldeed aan de minimum standaarden van de International Civil Aviation Organisation (ICAO). De kosten die door Suriname zijn gemaakt, hebben dan ook grotendeels te maken gehad met het treffen van veiligheidsvoorzieningen van de luchthaven. De beveiliging moest op het niveau gebracht worden, conform de eisen van de Internationale Burger Luchtvaart Organisatie en de ICAO. Zo is de omheining van de luchthaven aangepakt. Er is geïnvesteerd in de aanschaf van verbeterde apparatuur voor het 'scannen' van vracht en bagage. Verder is er gewerkt aan het aanpassen van de nationale beveiligingsprocedures volgens de huidige internationale standaarden van de ICAO, geeft De Souza aan.
Hij benadrukt dat CASAS namens Suriname belast is met de uitvoering van de MOU. “Naast de uitwisseling van TSA-specialisten op het gebied van luchtvaartbeveiliging, zal er ook distributie van beveiligingsapparatuur naar de verschillende daarvoor in aanmerking komende actoren binnen ons land plaatsvinden.”

De CASAS is als organisatie belast met het toezicht op de veiligheid en beveiliging van de Burgerluchtvaart in Suriname. Het streven van de organisatie is om als lidstaat te blijven voldoen aan de minimum standaarden van de ICAO, voor wat de veiligheid en beveiliging van onze luchtvaart betreft. “Dit is natuurlijk een continu proces, daar deze standaarden steeds worden aangepast. Dit laatste is vooral sinds september 2001 het geval geweest voor de luchtvaartbeveiligingsstandaarden.” Suriname en de VS hebben in 2013 de ‘Open Sky’ luchtvaartovereenkomst getekend, die in 2014 door De Nationale Assemblee is goedgekeurd.

Advertentie