starnieuws

'Liefde voor allen, haat voor niemand'

29 Aug 2016, 03:54

Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika.
Een vrouwelijk inheems dorpshoofd, gekleed in traditionele inheemse klederdracht, neemt plaats achter het spreekgestoelte van een driedaagse religieuze conventie, die gehouden wordt door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname. Een niet-alledaags beeld, om niet te spreken van een unieke gebeurtenis. De leuze van de conventie is: liefde voor allen, haat voor niemand.

Twee gezinnen van Pikin Poika zijn belijdend Moslims. Zij waren zaterdagavond samen met dorpshoofd Joan van der Bosch aanwezig tijdens de tweede conventiedag van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Van der Bosch, die in een korte toespraak duidelijk maakte dat het één van haar taken is om de eenheid, harmonie en saamhorigheid binnen het dorp te helpen bewaren, zei net als vorige sprekers dat de islam en het Christendom in feite niet veel van elkaar verschillen. Het draait er immers om dat men elkaar lief moet hebben en in eenheid en harmonie met elkaar moet leven.

Het dorpshoofd merkte ook op dat er heel veel problemen zijn binnen de dorpen. Er is veel werk te verzetten. Als lid van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpshoofden in Suriname (OSIS) is Van der Bosch zich bewust van de diverse problemen binnen de inheemse gemeenschappen, onder meer op het gebied van onderwijs. Zij toonde zich content met het feit dat de Ahmadiyya ook binnen de dorpsgemeenschappen sociaal bezig is en kondigde aan binnenkort met deze organisatie om de tafel te zitten en samenwerkingsverbanden te bespreken voor het ontwikkelen van Pikin Poika.

Liefde voor elkaar
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, die werd vertegenwoordigd door beleidsadviseur Nasier Eskak, stelde in zijn felicitatieboodschap dat de slogan liefde voor elkaar, haat voor niemand aangeeft, dat we ondanks onze diversiteit, in vele opzichten als één volk in staat zouden moeten zijn om de vele uitdagingen op het pad van de verdere opbouw van het land het hoofd te kunnen bieden. “Dit motto past ook geheel in de acties om het negatieve beeld, dat vooral via de media wordt verspreid over de Islam, bespreekbaar te maken en te ontkrachten. Wanneer we reflecteren naar onze eigen plurale samenleving die een multi-etnische, multireligieuze en multiculturele grondslag heeft, kan ik niet anders concluderen dan dat de Islam ongetwijfeld een religie van liefde voor elkaar en vrede is,” zei Eskak namens de bewindsman. Hij sprak de hoop uit dat deze jaarlijkse conventie ertoe mag bijdragen dat Suriname nóg positiever wordt uitgedragen naar de buitenwereld en dat de uitkomst ervan mag leiden tot versterking van de onderlinge saamhorigheid van alle landgenoten.

Vrijheid van godsdienst
Diverse sprekers brachten felicitaties uit aan het adres van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname, die dit jaar haar zestigjarig bestaan herdenkt. Onder de genodigden bevonden zich de Indiase ambassadeur Satinder Kumar, voorzitter Theo Habraken van Stichting Bahai, voorzitter Hedy Heymans van Stichting Wereld Religiedag en VHP-voorzitter Chan Santokhi. Cultuurdirecteur Stanley Sidoel bracht de avond daarvoor, tijdens de eerste conventiedag, ook een felicitatieboodschap uit namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Hij zei dat het bij zo’n gelegenheid goed is om de doelstellingen van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap te memoreren en te benadrukken dat Suriname een multiculturele, multi-etnische en multireligieuze samenleving is. De vrijheid van beleving van religie en cultuur ligt verankerd in de Grondwet. Sidoel merkte op dat de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in de afgelopen zestig jaren van haar bestaan respect heeft getoond naar de andere religiën toe en hij sprak zijn dank uit voor deze opstelling.

De jaarlijkse driedaagse conventie van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap staat bekend als de Jalsa Salana en wordt dit jaar grootser gehouden vanwege de 'bigi yari'. De Inheemse bezoekers behoorden tot de vele nationale en internationale gasten en deelnemers aan de conventie. Internationale sprekers waren onder andere maulana Azhar Hanif (VS), maulana Abdur Rahman Khan (Guyana) en maulana Talib Yacoob (Trinidad & Tobago). Zo'n 500 personen nemen deel deel aan de Jalsa Salana. Naast het bespreken van maatschappelijke en sociale vraagstukken vond er tijdens de conventie ook een fototentoonstelling plaats, alsook de voordracht van gedichten. De Jalsa Salana is zondag afgesloten.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April