starnieuws

Binda voorspelt dat wisselkoers zal blijven stijgen

29 Aug 2016, 05:45

De indicatieve koers van de CBvS gaat elke dag omhoog.
"De US dollar wordt op straat tussen de SRD 7,65 en SRD 7,80 opgekocht. De euro kost al tussen de SRD 8,50 en 8,60. Bovendien is zelfs tegen deze bedragen de dollar en euro nauwelijks te vinden. Er is duidelijk weer sprake van een parallelkoers. Ook de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat elke dag de lucht in." Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos) in gesprek met Starnieuws. Voor maandag is de indicatieve koers van de CBvS SRD 7,48 voor de US dollar.

De wisselkoers is compleet ontspoord, stelt Binda. President Desi Bouterse heeft tot twee keer toe beloofd de koers omlaag te brengen, "maar hij is het gezag over het land duidelijk kwijt". De ondernemer meent dat het volk "niet in zijn woorden gelooft en merkt ook op dat zijn plannen uit gebakken lucht bestaan. Hierdoor wordt de vertrouwenscrisis alleen groter en vlucht eenieder wie nog wat reserve heeft in het hamsteren van goederen of het kopen van vreemd geld," zegt Binda.

In alle geledingen is het te merken dat het leven met de dag moeilijker wordt. Mensen zijn niet meer in staat om een normaal leven te leiden. "Veel micro, kleine en middelgrote bedrijven zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten." De Akmos voorspelt onrust en oproer en ziet dit niet goed eindigen met deze regering en president die het volk geen garantie kunnen bieden, maar slechts armoede door slecht en onvoorspelbaar beleid. Binda verwacht dat de koersen voorlopig nog een stijging zullen vertonen, want er is geen vertrouwen. "Dit is catastrofaal voor ons land, gezien de inflatie welke reeds boven de 70% wordt geschat en ook groeit met de schaarste aan deviezen."

Advertentie