starnieuws

8 teams houden 'broko day' om een 'app' te bouwen

28 Aug 2016, 04:23

Deelnemers van de Telesur-IT Core Hackathon. In 24 uur moeten zij een 'app' ontwikkelen. (Beeld: René Gompers)
De vierde editie van de Telesur-IT Core Hackathon is in volle gang. Acht teams van ‘hackers’ gaan ‘broko dey’ om de beste ‘app’ te bouwen die de relatie tussen Telesur en haar klanten moet verbeteren. De competitie die zaterdag om 12.00 uur 's middags begonnen is, wordt in het Telesur opleidingscentrum aan de Anton Dragtenweg gehouden. Nieuw dit jaar is dat het publiek mag stemmen op zijn favoriete groep van hackers. De deelnemers gaan door tot zondag 12.00 uur.

Code Ops. I Win, Cavalionist, The Codebenders, Triggered, Pixelstorm, Cor I 100 en Su-code Squad gaan dit jaar de uitdaging aan de meest praktische 'app' te ontwikkelen. Aan de competitie is er een populariteitsprijs toegevoegd. Fans van de ‘nerds’ krijgen tot zondag 13 uur de kans om op hun favorieten te stemmen. “Coders zijn ook sexy maar niet iedereen weet dat omdat ze altijd achter hun computers zitten. Daarom hebben we besloten dit te doen,” legt Theo Boomsma van It-Core uit. “We willen de gesloten community van coders doorbreken hiermee. Zij zijn gewone mensen. Ze hebben een occupatie die hun achter een scherm houdt.” De hackaton is bedoeld om de veelal jeugdige deelnemers van achter hun bureaus te halen, om samenwerkingen te stimuleren omdat IT een sector is waar samenwerken essentieel is, licht Boomsma toe.

Telesur wil met een ‘app’ bepaalde facetten van de dienstverlening verbeteren. Het bedrijf wil onder andere versoepelen het proces van internet aanvragen, het betaalgedrag van de klant stimuleren, monitoren en belonen met creditpoints of kortingen, en betalingen via het belsaldo mogelijk maken. Telesur wil ook graag een ‘overlay app’ van Pokémon Go. Pokémon Go is een zeer populaire game die de spelers naar verschillende locaties brengt om een Pokémon te vangen. Pokémons en Pokémon gerelateerde zaken worden ook op locaties van Telesur gesignaleerd. Het bedrijf wil hierop inspelen. De ‘hackers’ moeten uitvinden op welke manier Telsur en de klanten hier voordeel aan kunnen hebben.

Miljarden industrie
Waarnemend directeur van Telesur Mike Antonius merkt op dat met de hackaton de eerste stappen worden gemaakt naar de opzet van een nieuwe industrie. “Men kijkt ons raar aan als we het hebben over het creëren van een miljarden industrie. We hebben genoeg knapkoppen om de eerste stappen te zetten. Er is bewijs genoeg dat we het wel kunnen halen. Maar dat niveau bereik je niet door erover te praten maar door te doen, door zo te beginnen.”

De deelnemers zijn dit jaar extra gemotiveerd. De winnaar van vorig jaar, Team 404, heeft met de zege op de regionale Hackaton een paar weken geleden, de standaard heel hoog gelegd. Het moment van de winst is op de muur van de vergaderruimte geprojecteerd. Gejoel en applaus toen de Surinaamse vlag in beeld kwam, toen de prijzen in ontvangst werden genomen. De hackathon van Telesur-It Core heeft al enkele succesvolle groepen voortgebracht. Enkelen hebben zelfs applicaties voor de overheid in elkaar gezet. De laatste is de Coza app van het ministerie van Handel & Industrie die door ouddeelnemer Apptastic is gemaakt. Met deze 'app' kunnen consumenten misstanden in winkels vastleggen en rechtstreeks doorsturen naar het ministerie.

René Gompers

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April