starnieuws

Cycloon in oost-centrale Caribische Zee op komst

01 Aug 2016, 10:17

Het Amerikaanse National Hurricane Center voorspelt de vorming van een cycloon in de Caribische Zee. (Beeld: NHC)
De kans dat zich in de komende dagen een tropische cycloon ontwikkelt in de oost-centrale Caribische Zee is groot. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) schat die kans op 70% gelet op het sterk en snel bewegende tropisch systeem over de oost-centrale Caribische Zee.

Het lage drukgebied dat ongeveer 320 km ten zuiden van de Dominicaanse Republiek ligt, zou zich later vandaag tot een tropische storm kunnen vormen in de centrale Caribische Zee. Het zou ook morgenochtend vroeg kunnen gebeuren als het weersysteem Jamaica nadert.

"Hoewel het dit systeem nog steeds ontbreekt aan een gesloten oppervlakte circulatie, wijzen recente satelliet gegevens over wind ontwikkelingen en waarnemingen erop dat er een grote storing is in de noordelijke en oostelijke gebieden door de tropische stormwinden van 65 tot 72 km per uur,” zegt het NHC. Voor vandaag voorspelt het NHC zware regenval en windstoten voor Hispaniola. Het weersysteem dat zich westwaarts beweegt met een snelheid van 30 tot 40km per uur zal Jamaica en Cuba later op de dag bereiken.

Voor Suriname voorspelt de Meteorologische Dienst noord- en zuidoostelijke winden met snelheden tussen 0 en 30 km per uur. “Er vindt aanvoer plaats van vochtige, onstabiele lucht en zullen stapelwolken zich als gevolg van thermische verwarming sterk ontwikkelen.” Tussen deze buien zitten volgens de dienst windstoten en zware kortstondige neerslag. Het binnenland is het kwetsbaarst hiervoor. In bepaalde gebieden wordt aan het eind van de nacht en begin van de ochtend nevel of mist voorspelt. Het blijft warm met een maximum temperatuur van 34° C. Voor onze buurlanden Georgetown (Guyana) en Cayenne (Frans-Guyana is de verwachting half bewolkt met perioden van regen. In de middag kunnen die buien gepaard gaan met onweer. Ook voor de regio Port of Spain (Trinidad en Tobago), Belem (Brazilië) en Curaçao wordt met uitzondering van Belem regen verwacht. Over het algemeen blijft het in deze landen half bewolkt.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April