starnieuws

Kabeldieven blijven EBS-netwerk terroriseren

28 Jul 2016, 16:33

De kabels die overwegend ondergronds liepen, zijn bij de masten doorgesneden. (Foto: EBS)
Het kabelnetwerk van de Energiebedrijven Suriname NV (EBS) heeft veel te lijden van kabeldieven. Vorige week was het weer raak. Van het onderstation te La Vigilantia is ongeveer 80 meter ondergrondse kabel weggemaakt.

Het gaat om kabels die elektrische energie naar de verlichtingsmasten in het onderstation vervoeren, meldt de EBS in een persbericht. De schade is groot. De vandalen zijn nauwkeurig aan het werk gegaan, zodat zij kortsluiting en andere ongelukken hebben voorkomen. De kabels van de terreinverlichting zijn doorgeknipt en uit de grond getrokken, waarna ze zijn meegenomen.

Vorige maand zijn er op het terrein van het onderstation te Powakka ook kabels gestolen. De kabels worden meegenomen om koper eruit te halen. In januari is nog geprobeerd de 33.000 V Cobo-lijn door te zagen. Tijdens het doorzagen van de kabel is deze geknald, waardoor de dader(s) zijn daad heeft gestaakt. Het heeft het energiebedrijf veel geld gekost om de schade te herstellen.

De EBS heeft een beroep gedaan op de samenleving om kabeldiefstal zo snel mogelijk door te geven aan de politie. Het wegnemen van kabels uit het netwerk van de EBS is niet alleen een levensgevaarlijke zaak, maar leidt ook tot onnodige kosten en ongerief. Ook op de kopers en exporteurs van koper doet het energiebedrijf een beroep om de afkomst van het koper te controleren. “Opkopers van gestolen goederen zijn helers en dus vervolgbaar.”

Advertentie