starnieuws

St. Aloysiusschool wordt eindelijk verlost van houtluizen

08 Jul 2016, 19:04

De St. Aloysiusschool wordt verlost van houtluizen. (Foto's: René Gompers)

Delen van het plafond zijn aangetast.

Het team van oud-leerlingen dat besloten heeft iets terug te doen voor de school.
De Sint Aloysiusschool heeft al jaren last van houtluizen. Enkele delen van het plafond zijn provisorisch aangepakt maar dat maakt de termieten niet uit. Dertien oud-leerlingen schieten de schoolleiding te hulp en gaan ervoor zorgen dat ‘hun’ school verlost wordt van de houtluizenplaag.

Vandaag hebben een vertegenwoordiging van de oud-leerlingen en het bedrijf dat de termieten gaat bestrijden, een bezoek aan de school gebracht. Het is duidelijk dat de houtluizen zich maar al te goed doen aan de houten delen van het schoolgebouw. Schoolleider Cindy Misiedjan laat zien waar delen van het plafond het begeven hebben. “De school heeft verschillende problemen maar de houtluizenplaag is het grootste probleem. In de hal bijvoorbeeld komt er vaker een stukje naar beneden,” geeft ze aan. De termieten zijn vooral in de gangen en de buitenkant van het gebouw actief.

“We hebben hier een goede tijd gehad en zijn stuk voor stuk wat geworden in de maatschappij. We moesten echt wat terugdoen,” geeft Dorien Zeng, de woordvoerder van de oud-leerlingen, aan. “We zitten nu inderdaad in een precaire situatie, het gaat niet goed in het land. Maar dat heeft ons niet tegengehouden om het goede te doen, om deze situatie te verhelpen.” De groep heeft bij verschillende ‘pest control’ bedrijven offertes opgevraagd. De operatie blijkt heel duur te zijn. Gekozen is voor Alpha Control (een onderdeel van Agrofix NV): dit bedrijf benaderd de situatie als een “sociaal project” en heeft de ‘schappelijkste’ prijzen voor die categorie.

Raymil Manichand, directeur van Agrofix NV, is van plan om het komende weekend het probleem aan te pakken. “Als je dit nog een jaartje laat, kan het hele plafond naar beneden komen,”constateert hij. “Het is best wel veel werk maar het kan in twee dagen afgerond zijn,” schat hij. “We zullen werken met speciale pesticiden. Dit is een gevoelige situatie omdat je met kinderen te maken hebt. Ze moeten zo min mogelijk blootgesteld worden aan giftige middelen.” De kosten van de operatie, geraamd op SRD 8000, worden betaald door de dertien oud-leerlingen. Schoolleider Misiedjan is heel erg blij met de actie. “Veiligheid en een schone omgeving zijn heel belangrijk voor ons. Het is een opluchting als we ons straks geen zorgen meer hoeven te maken over onze leerlingen en het plafond, ons gewoon inzetten voor het vormen van top presterende leerlingen.”

René Gompers

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April