starnieuws

EK 2016: Antoine Griezmann schiet Frankrijk naar finale

07 Jul 2016, 22:15

Antoine Griezmann stuurt Manuel Nueur de verkeerde kant op bij zijn strafschop. (Foto: AFP)

De verslagenheid van de Duitsers na het tweede doelpunt van Antoine Griezmann is compleet. (Foto: Reuters)

Gastland Frankrijk speelt de finale met Portugal op zondag.(Foto: Reuters)

Antoine Griezmann is de topscorer op het EK 2016 toernooi.
Gastland Frankrijk heeft Duitsland voor het eerst sinds 1958 in een groot toernooi verslagen. In de halve finale heeft Antoine Griezmann ‘Les Bleus’ met twee doelpunten de finaleplaats naast Portugal bezorgd. Voor Die Mannschaft komt een einde aan de droom om Frankrijk en Spanje te evenaren door zowel het EK als het WK-toernooi op zijn naam te schrijven.

In beide helften was het Griezmann die de beslissende bijdrage leverde in Marseille. Hij scoorde vanaf de elf meter in de 47e minuut, nadat Bastian Schweinsteiger hands maakte bij een luchtduel met Patrice Evra. De Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli wees onverbiddelijk naar de witte stip.

Frankrijk hield stand tegen de Duitse druk. Achttien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd besliste Griezmann het lot van de manschappen van Joachim Löw. Hij werkte het leder van dichtbij in de netten, nadat Manuel Nueur een kruisbal van Paul Pogba slecht wegwerkte. De bal kwam precies bij de voeten van Griezmann terecht, die niet aarzelde.

Joshua Kimmich’s schot kwam op het houtwerk van het doel van Hugo Lloris. De Franse sluitpost bracht ook briljant redding bij een kopbal van Kimmich. Voor de Duitsers was er geen weg terug. Duitsland blijft een Europees voetbal supermacht, maar elke zwakte is uitgebuit door Frankrijk dat werd gesteund door een extatische thuispubliek.

Frankrijk kent een trage start op EK 2016, maar na het duel vandaag wordt de formatie van Didier Deschamps begeleid met een nationale golf van emotie naar de finale van zondag. In november vorig jaar gingen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland in het Stade de France, waar zondag de finale wordt afgewerkt, de eerste bommen af op de avond van de aanslagen in Parijs. Bij die aanslagen kwamen 130 mensen om, terwijl honderden anderen gewond raakten. Veertien spelers die die nacht speelden, waren er vandaag weer bij.

De sfeer in het Stade Velodrome was geladen na een dag van verschroeiende temperaturen en de saamhorigheid die sterk voelbaar was tussen de spelers van Frankrijk en hun aanhangers. De druk op Duitsland werd groter toen hij op zoek naar de gelijkmaker, werd overspoeld door een spetterende koor van het volkslied La Marseillaise.

Voor ‘Les Bleus’ ligt er nog een taak op zondag. Griezmann is de hoop van de natie en wordt gezien als de grootste bedreiging en het grootste wapen. De 25-jarige speler van Atletico Madrid is de topscorer van het toernooi en ook de match-winnaar vandaag.

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April