starnieuws

Fête de la Musique 2016 met Ray Neïman

23 Jun 2016, 11:56
Van jazz, heavy metal rock, reggae, Franse Zouk tot swingende popsongs van Ray Neïman. Het wordt een waar spektakel komende zaterdag, tijdens het Franse muziekfestival Fête de la Musique. “Hoewel wij maar één podium hebben, hebben wij geprobeerd zoveel mogelijk variatie in het programma te krijgen”, zegt voorzitter Francisca Moeljoredjo van Alliance Française (AF) Suriname aan Starnieuws. Voor wat extra Franse sfeer kan het publiek dit keer ook kennismaken met de Franse keuken.

De 18e editie van festival keert terug naar het Fort Zeelandia. Het festival wordt financieel ondersteund door de Franse ambassade, Region of French Guiana en AF Suriname. Om praktische redenen, zoals het beschikbare budget is het feest al enkele jaren teruggebracht naar één dag. “Ondanks de huidige moeilijke situatie, hebben wij ook veel ondersteuning gekregen van Surinamers en lokale bedrijven”, geeft Moeljoredjo aan. De organisatie probeert elk jaar een andere topartiest erbij te halen, maar die kosten wat centjes. Main act Ray Neïman met de muziekgroep Sopropo, was in 2014 al de hoofdattractie. “Bij Neïman klikte het weer gelijk. Hij gaf direct zijn volle medewerking.”

‘Giving back’
De Franse topzanger heeft wel een conditie gesteld aan zijn optreden: er moet er een sociale activiteit eraan worden gekoppeld. “Hij wil iets teruggeven met een sociaal doel.” Deze eis past helemaal in het concept van organisatie, die geen winst najaagt, zegt Moeljoredjo. Zo zal AF Suriname samen met Neïman, die een week in Suriname verblijft, vier sociale instellingen bezoeken. Als de sociale activiteit goed verloopt, wordt deze in de toekomst gekoppeld aan het festival. “Wij zullen dan meerdere artiesten betrekken. Wij focussen teveel op de muziek en artiesten tijdens het festival, maar wat gebeurd er hierna?”, stelt zij.

Een Beetje Anders
Vergeleken met 2015, treden zaterdag meer zangers en muziekgroepen op. Uit Frans Guyana komen Authentiek Groov en Take Off, met een kizomba/zouk dansgroep. Vanuit het district Nickerie reist de rockband Luguber af. Samen met artiesten als Nisha Madaran, Tjatjie, Naomi Faerber, Benaya en nog andere sterren vullen zij de avond. Dat de organisatie voor wat variatie heeft gezorgd, blijkt niet alleen uit line-up. Eén van de nieuwkomers is letterlijk ‘Een Beetje Anders’. Wij spelen meer een rustige versie van pop gemengd met indie-rock, vertelt bandleider James Carter. De band performt zaterdag met vijf leden en speelt eigen composities. De jongens zijn enthousiast en beloven al hun liefde en energie in te zetten voor het publiek. “Wij zijn multi-instrumentaal, dus men gaat ons van instrument zien wisselen.” De band vindt het een grote eer om in de line up te zijn met Neïman.

De jaarlijkse Fête de la Musique is 21 juni, voor de 35e keer van gestart gegaan in Parijs. Het feest wordt wereldwijd op verschillende dagen rond 21 juni gevierd. In 700 steden verspreid over 120 landen komen mensen bij elkaar om de cultuur met elkaar te delen via muziek. Het thema dit jaar is "Music is stronger than ...". De Fransen geven hiermee aan dat hun leven doorgaat, ondanks alle pijn door de terroristische aanslagen de afgelopen maanden in hun land.

Het Franse muziekfestival begon in 1982, toen ze in Frankrijk de zonnewende en langste dag in het jaar op straat wilden vieren met optredens van bandjes en muzikanten tot diep in de nacht. Op vrijdag houdt Zus & Zo een pre Fête de la Musique party, terwijl Hotel North Ressort het feest afsluit met aan after-party, op woensdag 29 juni. Het wordt een ‘dankjewel’ aan Neïman, die naar alle verwachting naar de microfoon zal grijpen om Suriname te danken. Alle drie muziekevenementen zijn gratis toegankelijk.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April