starnieuws

Hittegolf blijft Zuid-Azië kwellen

22 May 2016, 15:09

In New Delhi proberen ze af te koelen met een Kulfi (ijsje). (Foto's: AFP)

Colombo, Sri Lanka, wordt geteisterd door hevige regens.

De extreme droogte veroorzaakt bosbranden zoals deze in Himachal Pradesh, dichtbij Shimla.

Een jongen zoekt verkoeling in modderig water in New Delhi. (Foto: EPA)
Een hittegolf houdt heel Zuid-Azië al een aantal weken in zijn greep. Er zijn temperaturen gemeten van minstens vijf graden Celsius boven de seizoensgebonden norm. In India is het kwik zelfs tot 51°C gestegen.

Een aantal provincies van India siddert onder de ergste droogte in decennia. India is één van de landen die het zwaarst is getroffen door de extreme weersomstandigheden.
De landbouw is zwaar getroffen in de westelijke provincie Maharashtra. De provincie verbouwt een groot deel van het suikerriet in het land, maar dit gewas verbruikt grote hoeveelheden water. Het is een gevecht tussen de mensen die kampen met watergebrek en de landbouw.

In andere delen van het land, hebben de autoriteiten moeite om bosbranden die woeden over de kurkdroge grond onder controle te krijgen. Het is echter niet overal droog geweest. In de oostelijke provincie Assam zijn mensen ontheemd door stortregens en onweer die zich door de hitte hebben ontwikkeld.

De Indiase meteorologische dienst heeft voorspeld dat het moessonseizoen iets boven het gemiddelde zal liggen. Boeren van het land zijn zwaar afhankelijk van de moessonregen. In Sri Lanka heeft zware regen en onweer als voorlopers op het seizoen voor veel ongerief gezorgd. Landverschuivingen hebben aan minstens 57 mensen het leven gekost. Ook Bangladesh kampt met veel regen en landverschuivingen als gevolg van cycloon Roanu, die zo’n 23 mensen heeft gedood.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March