starnieuws

Brazilië ‘repatrieert’ crimineel geld

25 Apr 2016, 06:35
Brazilië heeft gezegd dat hij vorig jaar US$ 125 miljoen heeft teruggehaald. De gelden waren door corrupte ambtenaren, politici en zakenmensen overgeheveld naar buitenlandse bankrekeningen.

Het recordbedrag is acht keer meer dan in de afgelopen tien jaar is teruggevonden, zegt het ministerie van Justitie. Ambtenaren zeggen dat hun beleid om te onderhandelen met verdachten, heeft geholpen het geld terug te halen. Er zijn deals gesloten met personen die schuld hebben bekend.

Een groot deel van het geld vindt zijn herkomst bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Tientallen bestuurders en politici zijn gearresteerd en worden onderzocht op verdenking van het overfactureren van contracten met het bedrijf. Het onderzoek staat bekend als Operation Car Wash.

Een deel van het crimineel geld is gebruikt voor steekpenningen en verkiezingscampagnes, zeggen de autoriteiten. Er wordt ervan uitgegaan dat de regeling Petrobras US$ 2 miljard heeft gekost.

Tussen 2005 en 2014 zijn de Braziliaanse ambtenaren erin geslaagd om US$ 15 miljoen terug te halen, schrijft de krant Folha de S.Paulo. Van het teruggehaald bedrag vorig jaar, zou US$ 95 miljoen gekoppeld zijn aan het Car Wash onderzoek. Het geld werd omgeleid naar Zwitserland en keerde terug naar Brazilië, staat in het onderzoeksrapport.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April