starnieuws

Matoewi voor de twaalfde keer schaakkampioen

04 Apr 2016, 16:36

Roger Matoewi (links) is opnieuw schaakkampioen geworden. (Archieffoto: Surichess.com)
Roger Matoewi heeft voor de twaalfde keer het Surinaamse landskampioenschap op zijn naam weten te schrijven. De concurrentie liet hij met een half punt achter zich. Met 9.5 punten heeft Matoewi zijn titel geprolongeerd die hij in 2013 wist te herwinnen van de toen regerend kampioen, Romario Sanches.
Calvin Tjong Tjin Joe werd tweede met 9 punten. Soeradj Hanoeman en Sanches behaalden ook 9 punten, echter spelen de verliespunten een rol en waardoor Tjong Tjin Joe 2e werd, Hanoeman 3e en Sanches 4e. Dew Gajadin sluit de top 5 af met 8 punten, meldt de Surinaamse Schaakbond.

Het toernooi heeft mooie verassingen gekend van met name de debutante Shiva Kalka en Imaan Kalidjo. Hiermee hebben de jeugdigen een duidelijk signaal gegeven dat zij in opkomst zijn. Ook zijn de resultaten niet beperkt tot de landsgrens. Tussendoor namen Kalidjo en Kaslan deel aan het Carifta toernooi op de Amerikaanse Maagden eilanden waar ze medaillisten werden.

Matoewi heeft bewezen van topniveau te zijn en ook in 2016 zijn tegenstanders af te kunnen troeven. Slechts één keer moest zijn koning zich gewonnen geven tegen Pierre Chang, die op de zevende plaats eindigde met 7.5 punt. In totaal hebben veertien spelers meegedaan. Kaise O Neil heeft hard gestreden en wist ook 1.5 punt te behalen in zijn eerste landskampioenschap.

De dameskampioenschappen zijn nu ook in volle gang.

Advertentie