starnieuws

Aanslagen Brussel: Zes verdachten ingerekend

25 Mar 2016, 00:37

Gemaskerde Belgische politie beveiligt het gebied rond Palais de Justice (gerechtsgebouw) in Brussel. De veiligheid in het land is opgevoerd sinds de zelfmoordaanslagen dinsdag. (Foto: Reuters)
De Belgische politie heeft zes mensen in Brussel gearresteerd in een grootscheeps onderzoek naar de aanslagen die dinsdag aan 31 mensen het leven hebben gekost. De arrestaties zijn gepleegd in de wijk Schaarbeek. Over de identiteit van de verdachten of hun mogelijke relatie met de aanslagen is er geen woord gerept.

Afzonderlijk is in Frankrijk een verdachte die een aanval aan het plannen was, gearresteerd in de buurt van Parijs. De Brusselse bomaanslagen zijn gekoppeld aan de aanvallen in Parijs vorig jaar november. De zogenoemde Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen in zowel Parijs als Brussel opgeëist.

De arrestaties in Schaarbeek zijn donderdag laat bekendgemaakt. De aanhoudingen zijn het resultaat van huis-aan-huiszoekingen in het gebied. De Franse politie heeft donderdagavond ook een anti-terreur-operatie gelanceerd in Argenteuil, ten noordwesten van Parijs. De operatie volgde nadat uren eerder een man was gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, heeft gezegd dat de verdachte militant van Franse oorsprong is. Hij zou in een “vergevorderde stadium” zijn geweest met zijn complot. De bewindsman heeft eraan toegevoegd dat er geen relatie was gemaakt met de aanslagen in Brussel en Parijs. In de Franse hoofdstad zijn vorig jaar november 130 mensen omgekomen nadat militanten op een aantal locaties het vuur hadden geopend en bommen tot ontploffing hadden gebracht. België heeft eerder op donderdag toegegeven dat hij "fouten" heeft gemaakt die betrekking hebben op één van de Brusselse aanvallers.

Turkije heeft gezegd dat hij in juni vorig jaar Brahim el-Bakraoui heeft opgepakt en gedeporteerd. Ankara heeft België ervoor gewaarschuwd dat hij een “buitenlandse strijder” was, maar die waarschuwing is "genegeerd". Ook de Nederlandse autoriteiten waren gewaarschuwd, zegt Ankara. De Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie hebben hun ontslag aangeboden als gevolg van de fouten die zijn gemaakt, maar de premier heeft geweigerd hen te laten gaan.

Brahim el-Bakraoui is één van de drie mannen die de bomaanslagen op de luchthaven van Zaventem heeft uitgevoerd. Elf mensen zijn daarbij gedood. Volgens onbevestigde berichten was één van de aanvallers van de Brusselse luchthaven, de gezochte jihadistische Najim Laachraoui. Zijn DNA is gevonden op explosieven die zijn gebruikt bij de aanslagen in Parijs. De derde verdachte aanvaller van de luchthaven is nog niet geïdentificeerd en is op de vlucht.

Bakraoui's broer, Khalid, heeft toegeslagen bij het metrostation Maalbeek, waarbij 20 mensen zijn gedood. Er zijn berichten dat er een tweede verdachte wordt gezocht voor die aanval. Een bron heeft persbureau AFP verteld dat op de bewakingsbeelden van het metrostation een man met een grote zak is gezien naast Khalid el-Bakraoui.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April