starnieuws

Brothers uit Commewijne weer kampioen Makhan Chor

24 Mar 2016, 01:58

The Brothers uit Commewijne zijn opnieuw kampioen geworden van de 'Makhan Chor' wedstrijd in de Palmentuin. (Foto's: René Gompers)

De kampioenen met hun beker. Zij waren het snelst bij de honingpot die zes meter hoog was vastgemaakt.


The Brothers uit Commewijne zijn nog steeds de Makhan Chor kampioen. De jongens ‘van de overkant’ zijn wederom het snelst gekomen bij de ‘honingpot’ die zeven meters hoog hing. De traditionele sport, al vier jaren het hoogtepunt van de Phagwaviering in de Palmentuin, zal als president Desi Bouterse, de regering en De Nationale Assemblee het goed vinden, verheven worden tot een nationaal volksspel.

Makhan Chor (boterdief) vindt zijn oorsprong in de Hindoeleer. De God Krishna was in zijn jonge jaren verzot op boter. Het goedje werd op verschillende manieren bewaard, maar hij kwam er toch altijd bij, hoe ver en hoe hoog het ook was weggezet. Dinesh Malhoe van Ra-Ni Entertainment heeft het spel in 2013, na ruim vijftig jaren geherintroduceerd tijdens de viering van Phagwa in de Palmentuin. Zijn grootvader Sitari Malhoe heeft in het verleden de sport in Saramacca georganiseerd. De wisselbeker draagt als herdenking de naam van grootvader Malhoe. Dinesh wil de sport zodanig ontwikkelen naar het niveau zoals dat op Trinidad & Tobago wordt gespeeld. Daar hangt de pot op elf meter hoogte.

De kampioen had zes teams van ‘boterdieven’ tegenover zich: twee uit Leidingen, twee uit Saramacca, Kaseko Loco en Chung Fa Foei Kon hebben Paramaribo vertegenwoordigd. Ze waren allemaal te langzaam voor de goed georganiseerde ‘brothers’ van Meerzorg. De groep motorrijders ‘Q-Riders’ heeft zich alvast voor volgend jaar aangemeld.

Dinesh Malhoe vindt dat wederom is bewezen dat de sport een ‘nationaal en multi-etnisch karakter’ heeft. “We hebben graag dat het niet alleen tijdens Phagwa gespeeld wordt maar op alle andere hoogtijdagen,” pleit hij. Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Viering 40 jaar Srefidensi, geeft aan Malhoe de “verzekering dat wij als commissie, de president, de regering en De Nationale Assemblee zullen adviseren om het verzoek in te willigen.”

René Gompers

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April