starnieuws

Olieprijs stijgt in aanloop naar top in Moskou

09 Mar 2016, 16:42

Oliepompen van het Lukoil bedrijf op het Imilorskoye olieveld buiten de West-Siberische stad Kogalym, Rusland. (Foto:Reuters)
De olieprijs heeft vandaag de grens van US$ 40 per vat doorbroken door het vooruitzicht op de ontmoeting van ’s werelds grootste olie-exporteurs op 20 maart in Moskou. De markt hoopt een overeenkomst om de wereldwijde productie te bevriezen.

Een bevriezing van de olieproductie zou de daling van de grootste wereldwijze overproductie van ongewenste ruwe olie in de komende jaren kunnen versnellen. Producenten in en buiten de Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) zijn van plan om elkaar op 20 maart te ontmoeten in Moskou om een bevriezing van de olieproductie te bespreken, vertelt een Iraakse olie-functionaris aan de staatskrant Al-Sabah. De Russische Energieminister heeft geen datum of plaats genoemd voor een mogelijke ontmoeting, maar dat had weinig invloed op de oliemarkt.

Voorraden van ruwe Brent-olie LCOc1 zij met US$ 0,73 gestegen en zijn verhandeld voor US$ 40,38. De voorraden van de Amerikaanse ruwe olie CLC1 zijn toegenomen met US$ 0,56 tot US$ 37,06. “De overeenstemming is erop gericht om vraag en aanbod in de tweede helft van het jaar te verbeteren…was zwaar is,” zegt ruwe olie strateeg bij Petromatrix, Olivier Jakob.

De olieprijzen zijn met ongeveer 25% gestegen sinds Saudi-Arabië, Qatar, Venezuela en niet-OPEC-exporteur Rusland medio februari hebben aangegeven dat ze de olieproductie op het niveau van januari zouden houden als er genoeg steun van andere producenten was. De spanningen lopen hoog op in olie-afhankelijke landen, waarvan de inkomsten zijn gehavend door zwakke prijzen. Algerije is één van die landen en waarschuwt dat het herstel van de ruwe olie “erg onstabiel” is en kan omkeren.

Kredietbeoordelingsbureau Moody’s heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat voortgaande daling van de inkomsten als gevolg van de lage olieprijs, kan leiden tot meer wanbetalingen. De olieprijs heeft in januari de laagste olieprijs in bijna dertien jaar gekend.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March