starnieuws

Olieprijzen dalen bij zwakke Chinese marktcijfers

05 Jan 2016, 22:18

Olieprijzen blijven zwak bij vertraagde economie China. (Foto: Reuters)
Bezorgdheid over de zwakke economische groeicijfers van China en de sterke dollar hebben de olieprijzen op de wereldmarkt gedrukt. De kleine opleving maandag van gemiddeld 3% door de escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten is de kop ingedrukt.

De wereldwijde benchmark, Brent-olie, is met 17 cent gedaald naar US$ 37,05 per vat. West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie heeft 7 cent ingeleverd en is verkocht voor US$ 36,69 per vat. "Het is de tuimeling van de Chinese aandelenmarkt en de sterke dollar, die de olie onder druk plaatst," zegt Tamas Varga, olie-analist bij de Londen brokerage PVM Oil Associates.

Chinese aandelenmarkten zijn voor de tweede opeenvolgende dag gekelderd. Maandag hebben de aandelenmarkten in China een duik genomen van 7% waardoor de markten wereldwijd klappen kregen. Het heeft de centrale bank en regulator van de aandelenmarkt genoodzaakt actie te ondernemen.

De zorgen over de economie in China - 's werelds tweede grootste olie consument- zijn verergerd door het nieuws dat de nationale spoorwegen vrachtvolumes hun grootste jaarlijkse daling ooit in 2015 hebben gekend. "Vorig jaar hadden we het over vraag en aanbod, en waren zelfs verbaasd over de voordelen. Maar met dit nieuws uit China, is de angst bij de vraag terug", zegt Frank Klumpp, olie-analist bij de in Stuttgart gevestigde Landesbank Baden-Wuerttemberg.

De dollar is een maand sterker gebleven tegenover andere valuta, wat de druk op de olieprijzen heeft vergroot. Grondstoffen geprijsd in US$ werden daardoor duurder. De oliemarkt heeft even geprofiteerd van de stijgende politieke spanningen in het Midden-Oosten. Koeweit heeft vandaag zijn ambassadeur uit Iran terug geroepen na aanvallen op Saudische vestigingen door Iraanse demonstranten.

Zolang het conflict de olieproductie in het gebied niet aantast, zal het volgens analisten geen gevolgen hebben voor olieprijzen. In Libië hebben militanten van de Islamitische Staat hun aanvallen hervat op de olie-infrastructuur. Ze hebben een olie-opslagtank in de haven van Es Sider gebombardeerd. De actie volgde na botsingen maandag, waarbij de olie-opslagtank met ongeveer 400.000 vaten ruwe olie is ontploft.

De havens zijn momenteel inactief, maar analisten zeggen dat de groeiende aanwezigheid van de Islamitische Staat in het olierijke Libië betekent dat het land waarschijnlijk niet snel weer het productieniveau zal halen als voor de crisis het geval was.

In Algerije zijn bij een explosie en brand in de Skikda olieraffinaderij, 18 personen gewond geraakt. De productie is echter niet beïnvloed. Het incident zich heeft voorgedaan in een gedeelte dat wordt gebruikt om butaan in flessen te vullen.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April