starnieuws

Macri beëdigd als president Argentinië

11 Dec 2015, 12:38

Mauricio Macri nadat hij was ingezworen als president van Argentinië. (Foto's: Reuters)

President Mauricio Macri en zijn vicepresident Gabriella Michett na hun beëdiging.

Mauricio Macri met het presidentieel stokje en sjerp.
Mauricio Macri is aangetreden als de eerste niet-peronistische president in meer dan tien jaar in Argentinië. Hij heeft beloofd het linkse populistisch beleid te beëindigen en de kwakkelende economie van het land te herleven.

Macri is zijn vierjarig termijn gestart in een ceremonie dat is afgewezen door zijn voorganger, Cristina Fernandez, na een rancuneuze argument over waar de machtsoverdracht moet plaatsvinden. In zijn eerste toespraak als president, heeft de voormalige centrumrechtse burgemeester van Buenos Aires gezworen om de economie te laten groeien, alle Argentijnen uit de armoede te tillen en de diep ingesleten corruptie aan te pakken.

"Meer werkgelegenheid is de enige manier om welvaart te bereiken, waar vandaag de dag er een onaanvaardbaar niveau van armoede is," stelde Macri in het parlement enkele ogenblikken nadat hij zijn eed had afgelegd. Zijn overwinning is een zware slag voor de peronistische beweging die de Argentijnse politiek voor een groot deel van de afgelopen 70 jaar heeft gedomineerd. De Peronisten staan klaar om toe te slaan als de geplande hervormingen voor de fragiele economie van Macri een nieuwe crisis ontketenen.

Peronisme is een nu een versnipperde kracht, maar veel Argentijnen, die in één adem deze beweging ondersteunen en minachten, hebben de neiging om in tijden van politieke en economische rust hun heil daar te zoeken. In zijn toespraak heeft Macri geen nieuwe details gegeven hoe hij kapitaal controles en invoerbeperkingen zal versoepelen, of hoe hij de tweecijferige inflatie onder controle zal krijgen en het gapende begrotingstekort van het land zal versmallen.

Het zijn taken die bemoeilijkt worden doordat de Centrale Bank een tekort heeft aan Amerikaanse dollars. Daarbovenop komt het etterend schuldgeschil met crediteuren die Argentinië hebben geïsoleerd van de wereldwijde kapitaalmarkten. Vorig jaar werd het land daarvoor weer in gebreke gesteld.

Tienduizenden aanhangers van Macri zwermden rondom het presidentieel paleis ‘Pink House’waar de Macri later het presidentieel stokje en sjerp kreeg van de parlementsvoorzitter. Fernandez was afwezig. Het is de eerste keer sinds het einde van de militaire dictatuur in 1983 dat een president de inhuldiging van een gekozen opvolger niet heeft bijgewoond. In de straten was het vuurwerk te horen van een blije menigte, toen de president op zijn eigen wijze enkele danspasjes weggaf op het balkon van het paleis.

Verschillende regionale presidenten hebben de plechtigheid bijgewoond. Onder hen waren Michelle Bachelet van Chili, Juan Manuel Santos van Colombia en Evo Morales van Bolivia, één van de trouwste bondgenoten van Fernandez. Macri's kandidaat voor minister van Financiën, Alfonso Prat-Gay, zegt dat hij het land niet zal overweldigen met een sneeuwstorm van de hervormingen op zijn eerste dag in functie. Hij heeft herhaald dat kapitaalcontroles zullen worden opgeheven wanneer de omstandigheden zich daarvoor lenen. “Ze laten een gecompliceerde erfenis achter,” zei hij tegen verslaggevers buiten het parlement.

Macri heeft beloofd om corruptie te bestrijden en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te herstellen. Volgens tegenstanders van de peronistische beweging was de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht tijdens de leiding van Fernandez afgenomen. “Er kunnen geen activistische rechters van een politieke partij zijn,” zei Macri.

De acht jaren die Fernandez aan de macht was, hebben het land van 43 miljoen inwoners verdeeld. Fernandez werd aanbeden door de armen voor de uitbreiding van het sociaal vangnet, het verdedigen van de rechten van werknemers, maar is verguisd door anderen voor haar hardhandige overheidscontroles die de economie hebben verschrompeld.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April