starnieuws

Salman Khan vrijgesproken in hit-and-run-ongeval

10 Dec 2015, 09:03

Een opgeluchte Salman Khan nadat de hoge rechter zijn vonnis vernietigde. (Foto: AFP)
Het hooggerechtshof in de Indiase stad Mumbai heeft Bollywood-ster Salman Khan vrijgesproken voor een hit-and-run-ongeval in 2002. Een lagere rechtbank had hem in mei dit jaar nog veroordeeld voor dood door schuld en had daaraan een gevangenisstraf van vijf jaar gekoppeld. Maar de hogere rechter oordeelde vandaag dat er niet genoeg bewijs was.

Khan is een van de grootste sterren in Bollywood, die in meer dan 80 Hindi films heeft geacteerd en een schare fans heeft. De rechter stond erop dat Salman aanwezig moest zijn voordat het vonnis werd voorgelezen. De acteur heeft zich daarop gehaast naar de rechtbank in het zuiden van Mumbai.

"Het beroep is gehonoreerd en de beslissing van de rechtbank wordt vernietigd en wordt opzij gezet. Salman Khan is vrijgesproken van alle aanklachten," citeert persbureau AFP rechter Anil Ramchandra Joshi van de Bombay High Court. Het openbaar ministerie "is er niet in geslaagd de aanklachten buiten redelijke twijfel te stellen", voegt de rechter eraan toe.

Omringd door familieleden brak de acteur na het horen van het vonnis. De uitspraak vandaag is de laatste in een zaak die 13 jaar geleden begon toen Salmans Toyota Land Cruiser van de weg zwenkte en daarbij een man werd gedood. Vier anderen raakten ernstig gewond bij het verkeersongeval. Tijdens zijn proces in de lagere rechtbank, stelde Salman dat zijn chauffeur achter het stuur zat, maar de rechter vond dat de acteur zelf had gereden en dat onder invloed van alcohol. Nu heeft de hoge rechter geoordeeld dat het belangrijkste bewijs –inclusief de getuigenissen van een politieman die inmiddels is overleden- niet betrouwbaar zijn. Het is te verwachten dat de aanklager het vonnis zal aanvechten.

Advertentie