starnieuws

Fransen willen Albina betrekken bij ontwikkeling

05 Dec 2015, 11:57

De informele meeting van burgemeester Léon Bertrand van St. Laurent-du-Maroni met AFD- vertegenwoordigers en Suriname. (Foto's: Ranu Abhelakh)
De twee grensstadjes aan de Marowijnerivier, Albina en St Laurent zijn tot elkaar veroordeeld. Het is een huwelijk, vindt de Franse burgemeester Léon Bertrand van St. Laurent-du-Maroni. “We kunnen daarom niet op onze zijde blijven, maar willen Albina bij de ontwikkeling betrekken.”

Bertrand heeft vorige week een delegatie uit Frans Guyana geleid te Albina. Zij hebben zich aangesloten bij het oriëntatiebezoek van Agence Française de Développement (AFD) aan Marowijne. Als onderdeel hiervan hebben zij een informele ontmoeting met Surinaamse vertegenwoordigers gehad. De Fransen willen weten welke kant Suriname op wil met Albina en hoe samen te werken. Gesprekspartner was Lilian Krisnadath van het onderdirectoraat Ruimtelijke Ordening op het ministerie van Openbare Werken. Zij was vergezeld van twee medewerkers. Bertrand ziet graag dat partijen niet meer afzonderlijk te werk gaan, maar gezamenlijk optrekken. De Franse politieke wil hiertoe is duidelijk en het Franse ontwikkelingsagentschap wil financieel helpen. “De eerste stap is al gezet, nu moeten we projecten identificeren en gebruikmaken van de AFD-middelen.”

Krisnadath is blij met de meeting en de aanwezigheid van de AFD-delegatie. Suriname heeft op hun deur geklopt voor projectondersteuning. Zij heeft de situatie van Albina vóór en na de binnenlandse oorlog geschetst: een achtergebleven gebied waarvoor tal van studies en plannen in de lade liggen. “Albina is een dynamische grensstad met veel potentie. Er zijn particuliere initiatieven en weinig overheidsinvesteringen.” AFD-directeur Régis Marodon voor Latijns-Amerika en Caribische regio stelt dat zijn organisatie streeft naar ontwikkeling op sociaal maatschappelijk gebied in beide landen. “Praktisch gezien is Suriname een verlengstuk als het gaat om de ontwikkeling van Frans-Guyana.” Hij kijkt uit naar concrete projectvoorstellen, voor wat AFD voor Albina kan betekenen.

Bertrand benadrukt dat de Marowijnerivier slechts een fysieke scheiding is voor de bewoners, die soms aan beide kanten verblijven of werken. Naast burgemeester is hij ook voorzitter van de zeven Westelijke gemeentes in Frans-Guyana. Hij heeft enige zeggenschap in de aanwending van financiën voor de ontwikkeling in deze regio en kan Albina eventueel opnemen in hun projecten. Hij heeft dan wel Surinaamse autoriteiten tegenover zich met beslissingsbevoegdheden.

Dromen over Albina 2060
Suriname is staande de meeting uitgenodigd om mee te doen in het Franse project: ‘Dromen over je stad in 2060’. Iedere burger – kunstenaar, timmerman, student, bootsman, die zich betrokken voelt en een idee heeft hoe Albina eruit zou moeten zien in 2060, is welkom in dit denkproces. In mei 2016 wordt de elfdaagse workshop gehouden door het bureau voor ruimtelijke ordening in Frans-Guyana: Établissement Public d’Aménagement en Guyana (EPAG). Deze instantie was ook vertegenwoordigd in de meeting en is haar nauwe samenwerking met de burgemeester bij het verwerken van ideeën tot plannen uiteengezet. “Een gezamenlijk vrijzinnig denkproces over de ontwikkeling van je stad”, zegt Marodon. “De politiek mag niet beslissen wie in het denkproces zit. Nadat de beste ideeën zijn geselecteerd, een prijskaartje aan wordt verbonden, wordt het plan aan de politiek voorgelegd. Geld is niet het probleem.” AFD heeft dit ontwikkelingsidee eerder in Mexico uitgevoerd en gefinancierd.

Voorafgaand aan de informele besprekingen heeft Krisnadath de groep rondgeleid in Albina en verteld over de handel en wandel. Albina telt ongeveer 5.500 inwoners en St. Laurent-Du-Maroni heeft circa 47.000 inwoners. De Fransen schatten dat in 2030 ongeveer 85.000 personen in het Franse grensstadje zullen wonen. Binnenkort start Bertrand met de facelift van zijn district.

Marodon heeft vorige week een AFD-delegatie geleid in Suriname en lopende AFD-projecten bezocht. Naast oriëntaties in beide grensstadjes, heeft hij medische apparatuur overgedragen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en een MoU getekend met Financiën-minister Gillmore Hoefdraad. Suriname wil een nieuwe Franse lening aangaan voor onder andere de ontwikkeling en energievoorziening te Albina en Moengo, een nationaal gezondheidsprogramma voor vrouwen en een drinkwaterproject te Commewijne.

Advertentie