starnieuws

Veel mensen geschrokken van EBS-rekeningen

03 Dec 2015, 02:53
Veel mensen zijn enorm geschrokken van de rekening die zij hebben gekregen van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De meeste mensen moeten meer dan honderd procent extra neertellen voor stroom. Ondanks alle uitleg zijn mensen onaangenaam verrast door de hoge rekening die zij hebben gekregen.

"Ik betaalde gemiddeld SRD 500 per maand. Ik heb nu een rekening van SRD 1200 gekregen. Hoe moet ik dat betalen," zegt een gezinshoofd die meteen hoofdpijn heeft gekregen van de rekening. "Ik betaalde SRD 50 nu heb ik een rekening van SRD 108 gekregen," geeft een andere EBS-klant aan. De meeste mensen zeggen dat zij een hogere rekening hebben gekregen dan zij hadden verwacht.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat mensen moeten letten op het verbruik. Op basis van het verbruik wordt de nieuwe stroomprijs berekend. De bewindsman ontkent dat mensen hoger aangeslagen zijn. De verhoging is nu 60% van het nieuwe tarief. "Veel mensen bekijken wat ze betaalden en denken dat zij 60% meer zouden betalen. Er komt een evaluatie van de verhogingen," zegt de minister.

Dodson legt uit dat hoe meer stroom een huishouden gebruikt, hoe meer er per kilowattuur betaald wordt. Hij haalt aan dat er veel voorlichting is gegeven over de tarieven en simulaties. Mensen kunnen ook aan de EBS vragen om apparaten te testen. Zo kan nagegaan worden hoeveel stroom een apparaat trekt. Om de samenleving zuiniger om te laten gaan met stroomverbruik, zullen er ook spaarlampen worden verstrekt.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April