starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 279

22 Nov 2015, 23:06
“Proost, heren, op onze zoveelste devaluatie in 40 jaar onafhankelijkheid.”
“Als een dief in de nacht, werd de devaluatie midden in de week als een donderslag bij heldere hemel over ons uitgestort.”
“Elk volk krijgt wat het waard is.”
“Nou, die Vronttroep van jou verhoogde toch geheel onverwachts ook aan het begin van hun tweede regeerperiode de governmenttake op brandstof met maar liefst 100%?”
“Ja, klopt, en toen gingen jullie ‘Vreet-na-potters’ met Abrams in de frontlinie toch de straat op, om in de hitte tevergeefs tegen deze volksonvriendelijke verhoging te protesteren?”
“Daarom vind ik het een dappere daad dat die neven Vlietbier aan de Waterkant staan te protesteren, en de groep zwelt aan.”
“Ik vind het waste of time; hebben ze geen werk om te doen?”
“Ik zeg: geef ze de ruimte. Eentje vraagt terecht: ’Pa moni de.”
“Op mijn bordje zou staan: Goedkeuring anti-corruptiewet NU!!!”
“Maar ik vind het dom dat ze niet op de uitnodiging van Pres ingaan voor een gesprek op het kabinet. Wie ben jij om hem op te dragen naar het volk toe te gaan? Dit is geen verkiezingstijd!”
“Lieb deng! Misschien zijn ze bang dat hij hun zal opeten.”
“Maar zo begonnen die zo genoemde ‘dwaze moeders van het Plaza del Mayo’ in Buenos Aires toch ook? Eerst met een groepje, later werd het een wereldbekende massa moeders.”
“Maar zij wilden juist door de militaire dictator ontvangen worden om opheldering te vragen over hun verdwenen zonen en dochters en werden geweigerd.”
“Maar hoe komt het dat het opvallendste bewijs van 40 jaar ‘Zelfregelend’ een constant onvermogen om de schatkist te vullen, is?”
“Omdat: ‘plunder-die-schatkist-en die 2.8 miljard Ennef-zonder-die-zuinige-pottenkijkers-in-Den-Haag’ de hoofdreden van de politieke horde toen was om onafhankelijk te worden.”
“Wat een negatieve benadering is dat. Echt gefrustreerd gebral, omdat je zelf niet met ‘the boys’ kon mee snoepen.”
“En daarom ben ik sinds onze onafhankelijkheid niet meer gaan stemmen.”
“Maar jij en die andere niet-stemmers zijn desondanks toch medeverantwoordelijk.”
“Hoezo? Wat voor dronken nonsens kraai je nu weer uit? Ik ben niet gaan stemmen, dus ik ben niet verantwoordelijk voor al die dieftige en corrupte regeerkliekjes van de afgelopen 40 jaar.”
“Wel of niet verantwoordelijk, nu zuchten de niet-stemmers net zo hard onder de druk van de stijgende prijzen en diensten als de wel-stemmers. Da ga nog meer niet-stemmen.”
“Nou, beste Sjaak, ik zou m’n frustraties als wel-stemmer niet zo afreageren op de niet-stemmers.”
“En de huidige crisis los je niet op door de huidige president weg te jagen en een god-weet-wie-of-wat-voor-arrogant geboefte daarvoor in de plaats te zetten. Tenminste heeft hij de noodzakelijke maatregelen durven te nemen die anderen dertig jaar lang voor zich uit geschoven hebben.”
“En iedereen huilt een paar dagen en scheldt via opbelprogramma’s dat alles duur wordt en dat het arme volk zal pinaren en over een week gaan we lustig en rustig weer op de oude voet verder, alsof we geen les hebben geleerd.”
“Klopt, de rij bij de Drive-throughs bij de Fastfood restaurants was afgelopen vrijdag nog langer en binnen was het nog drukker dan normaal. Wie houdt wie dan voor de gek?”
“Da welke les willen we maar niet leren, wat jij met je mond vol sopi wel weet, beter dan al die deskundigen?”
“Ik weet neks beter. Het enige wat ik weet, is dat je niet constant meer geld moet uitgeven dan je verdient. Anders ga je ongedekt geld in roulatie brengen, waardoor de waarde van je munt gaat zakken.”
“En hoe kan je die waarde weer opkrikken?”
“Door keihard te gaan werken, flink te bezuinigen en te sparen, en dat zeker vijf jaren lang.”
“Dus bijvoorbeeld elk jaar een paar miljoen US dollars aan bombels en ander vuurwerk verschieten, is er dan niet meer bij?”
“Natuurlijk mag je wat schieten, maar op vuurwerk komt een 100% importbelasting en een 50% milieuschadeheffing.”
“Da bombel no sa sutu moro.”
“Kijk, en het zijn dit soort maatregelen die we maar niet willen treffen, vooral omdat we een hoop importeurvriendjes willen faciliteren, want die helpen ons onze verkiezingskas spekken.”
“En bijna de helft van onze productieve bevolking zit in de ambtenarij meer dan de helft van onze inkomsten op te maken met hun zogenoemde dienstverlening.”
“Ja, ja, dat liedje horen we al jaren en we kunnen er niets aan doen, want we gaan mensen niet brodeloos maken door ze te ontslaan. En er zijn genoeg ambtenaren die eerlijk en keihard werken.”
“Ben ik met je eens. Kijk die ambtenaren van de belastingdienst; die willen zo graag hard werken, extra belasting voor de overheid innen, maar er is niet eens geld om zelfs een airco voor hen te repareren.”
“Ach, maar die spelen ook hun spelletje om juist nu weer daarmee op de proppen te komen, hoewel ze gelijk hebben: hoe ga je als overheid inkomsten binnenhalen, als je je werkarmen niet goed behandelt?”
“Mang, al die jarenlang verkeerd gegroeide en verwaarloosde overheidsstructuren en diensten weer snel in place brengen, is een mission impossible.”
“Juist, dus toen bleek dat we niet genoeg staatsdollars hadden om de steeds stijgende koers te stabiliseren, devalueerden we maar, klarie. Voor de rest bekijken jullie het maar.”
“Ja, dat is er gebeurd. En zo zal deze boot verder schommelen, hommelen, bommelen en rommelen. Maar ik vond die Taptoe van het leger in het AK-stadion wel heel mooi en goed uitgevoerd.”
“Alleen bij het nachtelijk parachutespringen ging het een beetje mis, door veel verkeerde wind misten allen het stadion. Eentje, de Adjudant nog erbij, helemaal bij het Academisch Ziekenhuis geland.”
“Wat een nachtelijk avontuur moet dat geweest zijn. Maar gelukkig zijn ze allemaal goed terecht gekomen.”
“Dat is symbolisch voor dit land: we springen de onafhankelijkheid in, we raken door verkeerde winden heftig uit de koers, maar uiteindelijk weten we toch goed terecht te komen.”
“Maar laten we eerlijk zijn: wie had kunnen voorzien dat olie en goud, onze grootste inkomstenbronnen, zo zwaar achteruit zouden gaan?”
“Ja, mooi en waar, maar jullie als oudere zuiplappen alhier verenigd in Loeties Bar, jullie denken dus niet dat deze devaluatie veel zal veranderen aan de koers van dit land?”
“Luister m’n jonge vriend: zie jij een manjaboom met welke goeie wil van de wereld dan ook veranderen in een kokosnootboom? Nee toch? We moeten na 40 jaar onafhankelijkheid eindelijk gaan inzien dat we een manjaboom zijn en die zullen blijven, en dat we onze ontwikkelingsmodellen daarop moeten afstemmen. Al het anderen is waste of time, energy and money.”
“En wat zijn dan die zogenoemde ‘manjaboom-ontwikkelingsmodellen?”
“Die gaan jullie jongeren moeten ontwikkelen. Kijk gewoon wat dit volk uit zichzelf, zonder dwang of klaagzang goed kan doen en baseer daarop je economische modellen. Dat is de boodschap van de onafhankelijkheid: leren zien wie of wat je in wezen bent en daarop voortbordurend wat je ontwikkelingsmodel zal zijn.”
“Dus we moeten ons ontwikkelingsmodel baseren op bijvoorbeeld zang-, dans-, film en comedy factor-evenementen, cook-outs, beurzen met veel kortingen en eten, motorfietsshows, conferenties organiseren, alsook modeshows, pagara-estafettes, doksah-, moksi alesi- en T-bonesteakwedstrijden, dragraces, autorally’s, wandellopen, digitale app-wedstrijden enzo?”
“Precies, juist. En die zware-arbeiddingen laat je aan goedkope arbeidskrachten over, zoals die gele mannetjes die de stad volbouwen met betonnen blokkendozen.”
“Dus niet het Singaporemodel?”
“Nee, we kunnen niet eens die akelige steenpuist van een SaZuur, dat cambio-gedoe, die boro-bus en boro-vliegtuigen en vuildumperij oplossen, da willen we Singapore gaan worden?”
“Dus niet het Holland-model?”
“Ach nee, we willen toch niet leren sparen en bezuinigen en ordelijk volgens wetten leven?”
“Nee, jonge vriend. We zijn net als een puber die volwassen wordt, van motoren repareren houdt, dat goed kan, maar waarvan de ouders nomo-nomo willen dat hij dokter wordt, zodat ze op hun oude dag verzekerd zijn van snelle en gratis medische zorg. Dat gaat toch fout lopen?”
“Tjeetje, dan hebben we nog een lange weg te gaan.”
“Natuurlijk. Dacht je dat die zou stoppen na 40 jaar? This is just the beginning. Proost op 40 jaar srefidensi.”
“Ja, ik sluit me hierbij aan. Ondanks alle missers, flissers, gissers en blissers ben ik trots op mijn land en is het nog steeds de beste plek ter wereld om te wonen en me te ergeren of te amuseren aan al dat vele dommie-gepraat.”
“Yeaah en ik zeg: ‘op naar vijftig jaar’. Dat gaan we anders vieren, jullie zullen zien, zowaar ik Ron heet. Ober, een rondje ‘black’ voor de heren.”

Rappa


Advertentie