starnieuws

CCS als one stop window voor jeugd

22 Nov 2015, 20:37

CCS stichtingsvoorzitter Nadia Becker en AF Suriname president Francisca Moeljoredjo in de ‘Franse corner’. Foto: Ranu Abhelakh
Het Cultureel Centrum Suriname (CCS) wordt steeds internationaler. Behalve het assortiment aan wereldliteratuur in meerdere talen, zijn verschillende ambassades met een eigen hoekje in het gebouw. Sinds donderdag heeft Alliance Française Suriname zich ook aangesloten. Nadia Becker, CCS stichtingsvoorzitter ziet de ‘Franse corner’ als een grote aanwinst. “Naast de Franse literatuur, zit de meerwaarde in de taalcursussen die de organisatie zal verzorgen.”

Het CCS is allang voornemens om ook taalcursussen als Hindi, Javaans, Mandarijn, Sranan en Aucaans te bieden. “Dit is een start. De drempel voor een CCS bezoeker om een taal te leren, wordt hierdoor verlaagd. Zij wil daarom de mogelijkheid bekijken met Alliance Française Suriname, om een speciaal tarief te maken voor CCS-leden die een Franse taalcursus willen volgen. De Franse taal- en cultuurorganisatie heeft een aparte ruimte gehuurd. Becker geeft aan dat binnenkort de Amerikaanse corner naar beneden in de leesruimte verhuist. Daar zit de Chinese corner al. Intussen heeft de Indiase ambassade ook wat literatuur geschonken.

“We willen een soort alles onder één dak voor bibliotheekbezoekers zijn. Een one stop window voor de jeugd, die ook studie-informatie kan inwinnen bij de diverse corners.” Jongeren moeten van alle mogelijkheden gebruik kunnen maken, die een bibliotheek kan bieden, vindt de stichtingsvoorzitter. Als het aan haar ligt, schenken alle bedrijfsorganisaties met een eigen bibliotheek hun collectie aan het CCS. Studenten hoeven dan niet meer te rennen om informatie hier en daar in te winnen. “Ze kunnen dan centraal al hun gegevens hier verzamelen en direct verwerken.”

De bedrijven kunnen zich dan ook beter focussen op hun core business. De CCS bibliotheek is centraal gelegen, een ieder stapt makkelijk binnen, Jong, oud, student, onderzoeker en boekenwurm. “Wij zijn rolstoelvriendelijk, beschikken over een gekoelde ruimte, computers en wifi.” Over de financiële positie van het CCS, zegt Becker dat de overheid enige huurachterstanden heeft ingelopen. Dit nadat het CCS in de media trad met het nieuws de deuren te zullen sluiten.

Advertentie