starnieuws

President buigt zich met DNA over opties bauxietindustrie

14 Nov 2015, 00:01

President Desi Bouterse na de besloten vergadering met De Nationale Assemblee, vrijdagavond. (Foto: Raoul Lith)
President Desi Bouterse vindt dat er een heel goede, coöperatieve samenwerking is tussen de oppositie, coalitie en de regering, over het vraagstuk van de toekomst van de bauxietsector. Dit zei hij na de urenlange bespreking achter gesloten deuren met De Nationale Assemblee (DNA) vrijdagavond tegenover Times of Suriname en Starnieuws.

Bouterse wilde nog niet vooruitlopen op wat er zal gebeuren met de memorandum of understanding die hij en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, getekend hebben met Alcoa. Daarin is aangegeven dat de Suralco-plant te Paranam ontmanteld zal worden. De aluinaarde productie stopt eind van deze maand. De Afobakakrachtcentrale wordt eind 2019 overgedragen aan Suriname.

Op de vraag of de intentieverklaring die met de Amerikaanse multinational getekend is, opgebroken kan worden, antwoordt de president dat "er nog altijd ruimte is. Daarom ga je naar De Nationale Assemblee".

Eenieder wil zich inzetten, stelt de president. Het is een fulltime job. "Wij zijn er nog niet uit. Er komen meer vergaderingen," kondigt de president aan. Assembleeleden willen meer informatie en mogelijkheden bekijken om de aluinaardeproductie voort te zetten. Indien Alcoa weggaat, zijn er genoeg andere bedrijven die interesse getoond hebben. Er zal meer onderzoek plaatsvinden.

Raoul Lith

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April