starnieuws

‘Wij zijn Surinamers’

11 Nov 2015, 00:44

Leerlingen van Mulo Geyersvlijt hebben voor het eerst een eigen Rangoli gemaakt rond het Divalifeest. Foto: Ranu Abhelakh
Het lijkt dinsdag bijna op een normale schooldag op Mulo Geyersvlijt. En toch is er iets, dat de dag anders maakt. Op het plateau bij de vlaggenmast liggen twee kleurrijke Rangoli’s met dia’s die vanaf de pauze branden. “Wij zijn Surinamers en Divali is ook een Surinaams feest”, geven de leerlingen van klas A41 bijna in koor aan, als reden voor het maken van de Rangoli.

Tot vier dagen geleden wist geen van leerlingen wat deze kunstzinnige creatie was. Amber Mahabir, docent Biologie stapte vrijdag hun klas binnen en vertelde over een competitie die rond het Divalifeest wordt gehouden. “Zij legde de achtergrond van het feest uit en wat een Rangoli is. Wij waren gelijk enthousiast en zijn in het weekend verder gaan googlen,” vertelt Jenely Sadiman, groepsleider. De keus viel op het maken van pauw. Elf klasgenoten hebben uit hun zakcenten gekleurd krijt en rijst gekocht. Het krijt is fijngestampt, waarna de rijstkorrels hierin zijn gemengd om te kleuren. Vanaf maandag hebben ze tijdens vrije lesuren en in de pauze eraan gewerkt.

Mulo Geyersvlijt is een van de 140 scholen die is uitgenodigd door de Organisatie voor Hindoe Media (OHM) Suriname om mee te doen met de Facebook Rangoli competitie. Het is de tweede keer dat OHM deze wedstrijd onder scholen en individuen houdt, zegt voorzitter Radjen Baldew. “Nog voor wij aankwamen met onze flyer waren de scholen van vorig jaar al begonnen met de voorbereiding.” Vorig jaar waren het nog 60 scholen uit Commewijne en Wanica en dit jaar doen die uit Nickerie, Coronie, Saramacca, Marowijne en Paramaribo ook mee. Ook in de individuele klasse doen meer personen mee. Voor Baldew reden genoeg om na een jaar van een succesvol evenement te spreken.

De concurrenten van A41 zijn de jonge telgen uit de eerste klas. Zij hebben Suriname Rangoli gemaakt: een cirkel met daarin verschillende religieuze tekens. “Na de uitleg had ik gelijk een idee wat ik wilde tekenen”, vertelt Iestifa Mardjo. Zij is zelf Moslim en thuis vonden haar ouders het een leuk idee waaraan zij werkte. “Mijn vader heeft meegeholpen met het zoeken van het EBGS teken. Maar dit was moeilijk na te tekenen.” Na overleg met juf Mahabir kwam daar de Surinaamse vlag voor in de plaats. “Wij vieren Srefidensi, Kerst en Phagwa, dus waarom geen Divali erbij”, stelt Mahabir. Volgens haar biedt het curriculum geen ruimte voor creatieve vakken en zijn de leerlingen blij met elke activiteit buiten de lessen om. “Wij weten nu al dat wij volgend jaar met meer klassen meedoen. Waarschijnlijk zullen wij ook een blijvende Rangoli schilderen, het gaat om het welkom heten.”

Rangoli is meer dan en Indiase kunstvorm, geeft Baldew aan. “Het is een Street art met Hindoestaanse roots en universeel toepasbaar”. Een Rangoli wordt meestal op de vloer, bij een entree van een huis school of mandir gemaakt. Het gaat om de creativiteit, tekenkunst, vorm en combinatie van kleurgebruik. Zo kun je deze inkleuren met rijst, blom, poeder of bloemblaadjes. “Door gezamenlijk Rangoli’s te maken bevorder je de saamhorigheid binnen een groep. Creativiteit en nauwkeurigheid worden getoetst, terwijl ook alle positieve krachten samen komen.”

Alle inzendingen zijn vanaf woensdag te zien en kunnen ‘geliked’ worden op Facebook pagina’s van OHM en Jawani Diwani. De winnaars worden vrijdag via dezelfde FB-pagina’s bekendgemaakt. “Door samenwerking en saamhorigheid te bevorderen doet de OHM Suriname haar bescheiden bijdrage om alle Surinamers in deze donkere tijden een baken van licht te verschaffen, zodat het goede in ons en onze gemeenschap weer mag overwinnen.”

Advertentie