starnieuws

Geen overlevenden crash Russisch passagiersvliegtuig

31 Oct 2015, 10:10

De Airbus A-321 met vluchtnummer KGL9268 dat is neergestort. (Foto: Reuters)
Geen van de 224 mensen aan boord van het Russische passagiersvliegtuig vlucht KGL9268 heeft de ramp vanmorgen overleefd. Het toestel is in het centrum van de Sinaï neergestort. De Airbus A-321 was net vertrokken van de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee en was op weg naar de Russische stad Sint-Petersburg.

Het wrak is gevonden het Hasana-gebied. De lijken worden geborgen. Ook de zwarte doos van het toestel is gevonden. Een functionaris beschrijft de plek als een tragische aanblik waarbij de lichamen van de slachtoffer nog steeds zijn geriemd aan de stoelen.

De Russische president Vladimir Putin heeft zondag als een dag van rouw afgekondigd. Hij heeft de opdracht gegeven tot een officieel onderzoek naar de crash. Reddingsteams zijn naar de rampplek gedirigeerd. Volgens de Egyptische functionarissen waren 214 van de passagiers Russisch en drie Oekraïens.
Er is ook een strafzaak geopend tegen de luchtvaartmaatschappij Kogalymavia voor "schending van de regels van de vlucht en de voorbereiding daartoe”, schrijft het Russische persbureau Ria. De politie is een onderzoek gestart in de kantoren van de vennootschap.

Russische autoriteiten zeggen dat er in het vliegtuig 217 passagiers waren; 138 vrouwen en 17 kinderen tussen de 2 en 17 jaar oud. De meesten waren toeristen. Aan boord waren ook zeven bemanningsleden.

Berichten in de media zeggen dat er ten minste 50 ambulances zijn naar de rampplek zijn gestuurd. Toegang tot het gebied wordt streng gecontroleerd door het leger en het terrein is moeilijk, zeggen correspondenten. Éen ambtenaar vertelde persbureau Reuters dat tenminste 100 lichamen waren gevonden.
"Ik zie nu een tragische scène," zei de ambtenaar. "Er zijn veel doden op de grond en velen stierven vastgebonden aan hun stoel." Het vliegtuig in tweeën gesplitst, met een deel dat opbrandt en het ander deel is gecrasht op een rots, voegde hij eraan toe.

De burgerluchtvaartautoriteit van Egypte meldt dat het vliegtuig op een hoogte van 9.450 meter was toen het 23 minuten na opstijgen van het radar verdween. Het toestel begon heel snel te dalen en verloor binnen één minuut 1.500 meter aan hoogte; toen was het contact weg. Een luchtvaart functionaris zegt dat de piloot technische problemen had gemeld, voordat het toestel werd vermist. De weersomstandigheden in het gebied waren ook gunstig.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April