starnieuws

Verkiezingen Argentinië stevenen af op tweede ronde

26 Oct 2015, 08:13

Daniel Scioli en Mauricio Macri zullen het in tweede ronde tegen elkaar opnemen voor het presidentschap in Argentinië. (Foto: AFP)
Geen van de kandidaten voor het presidentschap in Argentinië heeft na 96% van de stemmen geteld genoeg kiezers achter zich gekregen om regelrecht te winnen. Met de meeste stemmen geteld, leidt de centrum-linkse kandidaat Daniel Scioli.Hij wordt op de voet gevolgd door de burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri.

Velen hadden gedacht dat Scioli met een grotere marge zou leiden. De beslissende tweede ronde wordt op 22 november gehouden. Het zal dan de eerste keer zijn dat een Argentijnse presidentsverkiezing wordt beslist door een tweede ronde.

Met 96% van de stemmen geteld, loopt Scioli marginaal vooruit met 36,7% van de stemmen, gevolgd door Macri met 34,5%. Voorstanders van Scioli zijn teleurgesteld dat hij niet in de eerste ronde heeft gewonnen. Om rechtstreeks gekozen te worden in eerste ronde heeft een kandidaat 45% van de stemmen nodig of een minimum van 40% met een 10% voorsprong op zijn naaste concurrent.

Sergio Massa, een voormalige bondgenoot van de uitgaande president Cristina Fernandez de Kirchner, staat op de derde plaats met 21,3% van de stemmen. Hij heeft zijn nederlaag al toegegeven. Hij zegt dat hij niet weet wie hij in de tweede ronde volgende maand zal steunen. Met een nek-aan-nek-race tussen Macri en Scioli kan de steun van Massa cruciaal blijken.

Scioli is de uitverkoren kandidaat van president Fernandez, die door de grondwet is uitgesloten van een derde termijn. President Fernandez zegt dat ze zal doorgaan met haar politieke activiteiten, ook nadat ze op 10 december heeft overgedragen.
Macri, de gouverneur van de provincie Buenos Aires, is een voormalige wereldkampioen Powerboating kampioen die in 1989 zijn rechterarm heeft verloren in een race.

President Fernandez zal na een regeertermijn van acht jaar aftreden. Haar man wijlen Nestor de Kirchner die in 2003 aan de macht kwam, droeg deze in 2007 over aan zijn vrouw. Nestor is in 2010 overleden. Het tijdperk van de Kirchners komt ten einde met deze verkiezingen in Argentinië.

Advertentie