starnieuws

Werk Rosebel start langzaam op, bond praat met vp

09 Oct 2015, 00:01

Het kost de bond moeite om de verhitte werknemers van Rosebel aan het werk te krijgen.

De wegen naar de mijnen zijn met de haulpak trucks geblokkeerd.
De werkzaamheden van Rosebel Goldmines NV (RGM) starten langzaam op. Een deel van de werknemers heeft zijn werk op verzoek van de bond weer opgepakt. Delen van het bedrijf, waaronder de Mill, kunnen tegen 01.00 uur in de ochtend weer operationeel zijn.

De opstart van het bedrijf wordt verhinderd door de haulpak trucks die de wegen naar de mijnen barricaderen. De werknemers hebben gisteren uit onvrede met de mededeling van de directie dat zij 10% van het personeel zal afvloeien, het werk neergelegd.

De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) heeft de actie overgenomen en praat vanochtend met vicepresident Ashwin Adhin en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Als reactie op de brief van de RGM-directie heeft de bond een brief naar de vp met een cc naar de NH-minister gestuurd. In het schrijven wordt om een onderhoud gevraagd, dat later vandaag plaatsvindt.

De werknemers die de avondshift moeten draaien hebben niet gerust, wat verplicht is vanuit het bedrijf. Dat vertraagt de opstart van de werkzaamheden. De bijkans 1.500 werknemers hebben sinds 12 uur gistermiddag het goudbedrijf lamgelegd. De bond heeft zijn leden gevraagd om het werk te hervatten met het oog op het gesprek met de vp en de NH-minister.

Roma pit bedreiging
De verhitte werknemers hebben aangegeven dat de directie het probleem dat zij heeft met de regering over de illegale goudzoekers in het Roma Pit op hun bord wil leggen. Ze voelen het aan als een bedreiging. In de verklaring schrijft de directie: “Rosebel voorziet in een verdere inkrimping van zijn personeelsbestand indien Roma East, waar op dit moment een grote groep illegale goudzoekers actief is, niet spoedig wordt vrijgemaakt van illegale goudwinningsactiviteiten.” In de Roma pit binnen het concessiegebied van RGM zijn 700 tot 800 illegale goudzoekers actief. Ook de bewoners van Nieuw Koffiekamp behoren tot die groep. Zij vinden dat het gebied niet in het concessiegebied van Rosebel valt, wat het bedrijf en de regering tegenspreken. In de Roma pit wordt er ook met shiften gewerkt en zijn de kleine goudzoekers volledig uitgerust met crushers om het edel metaal te mijnen.

RGM moet nu in hardere gesteente mijnen, wat de productiekosten stuwt. De productie is lager en ook de goudprijs is de laatste jaren gekelderd. Het bedrijf is naarstig op zoek naar zachtere gesteente om te mijnen. De bond is op Brokopondo nog bezig om de arbeiders op één lijn te krijgen om het werk te hervatten. Tussen de RGWO en de directie van RGM is er geen gesprek geweest.

Advertentie