starnieuws

Dodental Guatemala stijgt tot 73

04 Oct 2015, 14:12

Grondverzetmachines zijn erbij gehaald om de duizenden reddingswerkers met schoppen en houwelen te helpen bij de zoektocht naar vermisten in het dorp El Cambray. (Foto: Reuters)

Meer dan 70 lichamen zijn geborgen en worden nog 350 anderen vermist. (Foto: AFP)
Het aantal doden als gevolg van de aardverschuiving in Guatemala is opgelopen tot 73 met nog zo’n 350 vermisten. Een heuvel is donderdagavond gestort op huizen in het dorp El Cambray, 15 km buiten de hoofdstad Guatemala Stad.

Sommige families zeggen dat ze tekstberichten blijven ontvangen van familieleden die gevangen zitten onder het puin. De Guatemalteekse autoriteiten zeggen dat 350 mensen nog onder de rotsblokken en het modder liggen dat op hun huizen is terecht gekomen.

Er is een lijkenhuis opgezet, waarbij al een aantal mensen zijn begraven. Regeringswoordvoerder Julia Barrera zegt dat reddingswerkers erin zijn geslaagd om 26 mensen levend onder het puin te halen.

Meer dan duizend reddingswerkers zijn ingezet op de rampplek en gebruiken grondverzetmachines en speurhonden in hun zoektocht naar de vermisten. Een woordvoerder van de Guatemalteekse hulpdiensten, Julio Sanchez, zegt dat de Verenigde Staten en Mexico hulp hebben aangeboden. Hen is gevraagd om stand-by te blijven.

Sanchez zegt dat Guatemala internationale protocollen volgt voor de zoektocht en redding procedures gedurende 72 uur na een ramp van deze aard. Reddingswerkers riepen naar degenen die gevangen zitten onder de grond, om vervolgens aandachtig te luisteren naar reacties of beweging.

Een reddingswerker vertelt Reuters dat na de eerste 72 uur er minder kans is op het vinden van overlevenden. Het is moeilijker om mensen nog levend te vinden na modderstromen. Bij een aardbeving gaat dat makkelijker. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de instabiliteit van het terrein en het vooruitzicht op meer zware regen.

De gemeentelijke autoriteiten hadden eerder gewaarschuwd tegen de bouw van huizen in Cambray vanwege risico's van de hoge regenval en onstabiele hellingen. Maar het dorp is in de afgelopen jaren blijven groeien met huizen die zijn gebouwd van betonblokken, hout en zinkplaten.

Het bergachtige Guatemala is één van de meest kwetsbare landen voor natuurrampen in de wereld vanwege de hevige regenval en orkanen. Extreme armoede dwingt mensen in ongeschikte gebieden te wonen. De laatste ramp kan de ergste zijn in een decennium. In 2005 werden honderden mensen begraven na stortregens in Panabaj in de gemeente Santiago Atitlan. De autoriteiten waren gedwongen om het gebied tot een begraafplaats te verklaren, omdat het onmogelijk was om de lichamen te bergen.

Advertentie