starnieuws

Stemming kan herverkiezing president Bolivia toestaan

27 Sep 2015, 14:08

Evo Morales is een van de meest populaire presidenten in de wereld
Het Boliviaans Congres heeft gestemd voor wijziging van de grondwet. Die wijziging maakt het mogelijk dat president Evo Morales voor een derde termijn van vijf jaar gaat.
Het Congres, dat wordt gedomineerd door Morales’ zijn aanhangers, heeft de wijziging met twee derde meerderheid goedgekeurd. Morales is sinds 2005 aan de macht. De wijziging van de grondwet telt zijn eerste twee zittingstermijnen niet, omdat die verkiezingen plaatsvonden onder een andere grondwet. Volgend jaar februari wordt een nationaal referendum gehouden voor de wijziging.

In New York, waar Morales heeft deelgenomen aan de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zei hij dat hij was gevraagd om zijn ambtstermijn te verlengen. "Het is het gevoel van de mensen, zelfs van het Congres, ik begrijp het volkomen. Ik probeer niet voor altijd aan de macht blijven. Ik wil u ook vertellen dat sommigen zeggen, 'Evo voor altijd'..."

Morales wil de ‘Patriottische Agenda’ van zijn regering voltooien door "13 pijlers van de actie" te nemen tegen 2025. De maatregelen omvatten uitroeiing van extreme armoede en het waarborgen van de gezondheid en onderwijs voor iedereen. Het voorziet ook in het waarborgen van een onafhankelijke financieel systeem voor Bolivia en een nationale controle op de voedselproductie en de exploitatie van de nationale middelen.

Bovenal heeft Morales als middelpunt van het nationale leven, de cultuur en ideologie van de Andes-inheemse meerderheid. De president is een Aymaran Indiaan. Hij heeft de verkiezingen vorig jaar verpletterend gewonnen. Zijn partij, de Beweging naar Socialisme domineert het Congres.

Tegenstanders van Morales hebben geprotesteerd tegen de constitutionele hervorming, Zij vinden dat het een poging van de regering is om de democratie te ondermijnen. In het Congres waren zaterdag protesten van oppositiepartijen tijdens de debatten in aanloop naar de stemming. Morales is één van de meest populaire presidenten in de wereld, met standings van meer dan 70%.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April