starnieuws

Inverzekeringstelling Willy Duiker verlengd

25 Sep 2015, 20:08
De inverzekeringstelling van Willy Duiker is met 30 dagen verlengd. Rechter-commissaris (rc) Danielle Karamatali heeft de rechtmatigheid van zijn inverzekeringstelling door het Openbaar Ministerie positief getoetst. De op non -actief gestelde waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) is woensdag ruim acht uren verhoord door Karamatali.

Over de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling van ex-EBS-directeur Kenneth Vaseur beslist de rc maandag. Vaseur is woensdag gearresteerd in hetzelfde fraudeschandaal bij de EBS. Het is nog niet duidelijk of de raadsman van Duiker in beroep gaat tegen het vonnis van de rc.

Zowel Duiker als Vaseur wordt onder andere valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering ten laste gelegd. Eerder was Vaseur met een ‘gouden handdruk’ vertrokken bij de EBS, nadat hij zwaar onder vuur kwam te liggen. Na aanhoudende beschuldigingen heeft het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) dossiers met bezwarende documenten overhandigd aan waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Deze heeft na bestudering van het dossier de toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, gevraagd om de Centrale Landaccountantsdienst in te schakelen.

In deze kwestie was de directeur van NV Greenland, Dick van Kanten, op 9 september als eerste in verzekering gesteld. NV Greenland heeft in totaal US$ 8,5 miljoen ontvangen van de EBS voor levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties. Deze zijn niet geleverd. De rc had zijn aanhouding rechtmatig getoetst, maar het Hof van Justitie heeft Van Kanten in hoger beroep in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie gaf te kennen gewoon door te gaan met het onderzoek.

Advertentie