starnieuws

Universiteit Leiden houdt tentoonstelling over Suriname

21 Sep 2015, 18:45

Tentoonstelling 'Suriname in beweging'. (Foto: Universiteitsbibliotheek Leiden)
Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. Met de tentoonstelling Suriname in beweging: Migratie en cultuur sluit de Universiteit Leiden aan bij de herdenking van de onafhankelijkheid van de voormalig Nederlandse kolonie, 40 jaar geleden. De tentoonstelling wordt geopend op 24 september.

Suriname is een land van vele culturen. De tentoonstelling belicht de dynamische demografische geschiedenis van Suriname. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden tienduizenden arbeiders uit India, Java en China naar Suriname gebracht om op de plantages te werken. Ten tijde van de onafhankelijkheid in 1975 vertrok een kwart van de bewoners, vooral naar Nederland.

De tentoonstelling geeft een beeld van de religieuze diversiteit van Suriname, de culinaire invloed in Nederland, de verbeelding van migratie in de Surinaamse literatuur en de band tussen Surinaamse migranten en de Universiteit Leiden. Surinamer Paul Christiaan Flu werd in 1938 rector magnificus. Hij staat daarmee symbool voor de band tussen de Universiteit Leiden en Suriname en voor de levendige Surinaamse migratiegeschiedenis. In een minidocumentaire vertellen Surinaamse oud-studenten over hun Leidse ervaringen, meldt de Universiteit.

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) beheert sinds 2014 de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Deze collectie behoort tot de grootste en meest bijzondere collecties op het gebied van de voormalige Nederlandse koloniën Indonesië, Suriname en de Antillen. De tentoonstelling is samengesteld door Rosemarijn Hoefte, historicus en Surinamist verbonden aan de Universiteit Leiden.

Suriname in beweging
24 september 2015 t/m 12 januari 2016
expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27, Leiden
Open: ma-vr 08.30-24.00 uur en za-zo 10.00-23.00 uur (vrij toegankelijk)

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March