starnieuws

NJP vraagt minister Peneux aandacht voor zorgpunten

19 Sep 2015, 08:08

De delegatie van het Nationaal Jeugdparlement tijdens het kennismakingsbezoek.In het midden minister Robert Peneux. Naast hem NJP-voorzitter Prya Sital.
Een delegatie van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft een ruim twee uren durend onderhoud gehad vrijdag met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De jeugdvertegenwoordigers hebben het moment aangrepen om diverse brandende zaken voor te leggen aan de bewindsman. "Wij willen deze zaken graag terugzien in het beleid van het ministerie," zegt Prya Sital, voorzitter van het NJP, aan Starnieuws.

De jongeren hebben ook een document overhandigd aan Peneux waarin al de zaken die besproken zijn, verder zijn uitgewerkt. Het gaat om de volgende punten:
1. Opzetten van een studentenflat vooral voor scholieren die van de verre districten naar de stad komen om onderwijs te genieten.
2. Het uitvoeren van Basic life skills and leiderschap in het curriculum van het onderwijssysteem.
3. Inzetten van maatschappelijk werkers op alle GLO, VOJ en VOS-scholen.
4. Studieloopbaanbegeleiding voor leerlingen vanaf GLO niveau.
5. In het leven roepen van een afdeling op het ministerie welke zich specifiek bezig zal houden met de risicojongeren en de drop-outs. Het is daarbij van groot belang dat de gegevens van de jongeren accuraat opgeslagen wordt (met naam, leeftijd, telefoon nummer, e-mailadres, woonplaats en adres).
6. Hervorming van Naschoolse opvang
7. Faciliteiten voor jongeren met een beperking
8. Installeren van schoolbesturen op VOJ en VOS
9. Opzetten van een algemene bibliotheek in Wanica. Dit punt was het afgelopen jaar door jongeren op het districtscongres van Wanica ter discussie gesteld en de noodzaak ervan benadrukt.

Sital zegt dat de delegatie van het NJP ook vragen heeft gesteld aan de minister over het uitbreiden van de schooluren. Peneux heeft aangegeven dat er nog een nationaal congres zal worden gehouden. Het NJP zal er ook bij betrokken worden.

Advertentie