starnieuws

Guatemala: Jimmy Morales heeft voorsprong

07 Sep 2015, 13:43

Al vroeg hadden zich zondag rijen gevormd voor de stembureaus in Guatemala. (Foto: AP)
De eerste resultaten van de presidentsverkiezingen in Guatemala tonen een voorsprong voor de komiek Jimmy Morales. Hij heeft bij de voorlopige resultaten ongeveer 25% van de stemmen, terwijl de centrum-rechtse zakenman Manuel Baldizon zit op 21%.

Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft behaald, zal er op 25 oktober een tweede ronde worden gehouden. Het Guatemalteekse volk is zondag naar de stembus gegaan. De stembusgang volgt na het ontslag en de arrestatie van ex-president Otto Pérez Molina. Het voormalige staatshoofd wordt samen met ex-vicepresident Roxana Baldetti beschuldigd van miljoenen fraude bij de douanediensten. Beiden zitten nu in de gevangenis in afwachting op hun proces.

Er is ook gestemd voor een nieuw congres. Veel Guatemalteken hadden erop aangedrongen de verkiezingen uit te stellen naar aanleiding van de aantijgingen aan het adres van Molina en andere topambtenaren."Guatemala wil verandering en wil niet worden bestuurd door mensen met een donker verleden," zei Morales kort nadat hij zijn stem had uitgebracht vlakbij Guatemala-stad.

"Guatemala wil in vrede leven. Guatemala wil verkiezingen," vertelde Baldizon aan journalisten nadat hij had gestemd. Bij de opiniepeilingen had Baldizon tot een maand geleden een comfortabele voorsprong. “Geen corruptie, geen dief,” was het motto van Morales.

De kiezers waren opgeroepen zwarte rouwkleding te dragen bij de stemming. Anderen hadden gevraagd om hun stembiljet blanco in te leveren of nietig te maken. De oproepen kwamen als protest tegen de kandidaten die “allemaal slecht zijn bevonden en geen alternatief vormen.” “Als niemand voor ze stemt, beseffen ze misschien dat we ze zat zijn,” zegt de 34-jarige Josefa Hernandez. En toch hebben kiezers zich vanaf de vroege uurtjes in wachtrijen geschaard om hun stem uit te brengen.

De kiescommissie schat dat de helft van de kiezers hun stem vijf uur nadat de stembureaus hun deuren hadden geopend, had uitgebracht. In Guatemala zijn er ongeveer 7,5 miljoen kiesgerechtigden.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April