starnieuws

Ex-president Guatemala naar de gevangenis

04 Sep 2015, 09:17

Voormalige president van Guatemala Otto Pérez Molina komt aan in de rechtszaal in Guatemala City. (Foto's: Reuters)

Molina wordt naar de gevangenis gereden.

Vicepresident Alejandro Maldonado is ingezworen als de nieuwe president van Guatemala.
De Guatemalteekse ex-president Otto Pérez Molina heeft zijn eerste nacht in de gevangenis doorgebracht. Een rechter bij het Hooggerechtshof heeft gisteren zijn aanhouding gelast tijdens hoorzittingen over het vermeende corruptieschandaal.

De 64-jarige Molina is donderdag met zware politiebewaking meegenomen naar de militaire gevangenis Matamoros in de hoofstad. Het Congres heeft hem dinsdag zijn onschendbaarheid ontnomen, waarmee de deur voor strafvervolging tegen hem werd geopend.Molina ontkent alle aantijgingen aan zijn adres.

Intussen is vicepresident Alejandro Maldonado gisteren beëdigd als staatshoofd. Hij zal naar verwachting tot 14 januari aanzitten in die functie totdat een nieuw staatshoofd wordt beëdigd. In Guatemale moeten zondag presidentsverkiezingen worden gehouden. Maldonado was medio mei als vicepresident aangesteld nadat zijn voorganger Roxana Baldetti om hetzelfde schandaal was afgetreden.

Baldetti wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het corruptieschandaal waar Molina het brein achter zou zijn. Zij zit ook in de gevangenis in afwachting op haar proces. Ten minste 100 mensen worden onderzocht in het La Linea-schandaal.
Onderzoekers zeggen dat de betrokken bedrijven miljoen dollars aan steekpenningen hebben betaald aan overheidsfunctionarissen en douaneambtenaren om invoerrechten te ontduiken.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April