starnieuws

Oliesector overrompeld door verhoging brandstof

01 Sep 2015, 11:44

Terwijl sommige servicestations gesloten zijn, is er geen rush te merken bij andere. (Foto: Raoul Lith)
Zowel de oliemaatschappijen als de servicestationshouders zijn overrompeld met de mededeling dat de benzineprijs vanaf vandaag met 40 dollarcent wordt verhoogd. Geen van de partijen zijn officieel op de hoogte gesteld van het besluit dat vanochtend vroeg is genomen op de Raad van Ministers. De Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond (SSEB) is nu in een spoed bestuursvergadering bijeen. Om 12.00 uur is er een spoedbijeenkomst met de leden.

“We zijn compleet in een avontuur gestort. We weten niet wat ons te wachten staat. 40 Cent verhoging per liter wil zeggen dat wij ook met veel meer kapitaal moeten komen,” zegt SSEB-voorzitter Sirodjenie Jankie aan Starnieuws. Ze vertelt dat de oliemaatschappijen ook niet op de hoogte zijn gesteld en die nu bezig zijn met de overheid. Tot nog toe zijn ze officieel niet op de hoogte gesteld en weten ze niet wat er gaat gebeuren. “Het zou goed zijn als partijen zoals de SSEB en de oliemaatschappijen op de hoogte waren gesteld. We begrijpen dat de overheid geld nodig heeft en heeft aangekondigd dat de benzineprijzen zouden worden aangepast. Maar moeten wij ook in financiële problemen komen?” Jankie zegt dat het niet zo moet zijn en het goed zou zijn als de overheid hen op de hoogte had gesteld. “We zijn ondernemers, we moeten plannen, we moeten niet in een avontuur worden gestort dat we ook in financiële problemen komen.”

De SSEB wil met de overheid praten. “Het is goed als we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen.” Jankie legt uit dat de situatie op dit moment dusdanig is dat sommige servicestations zijn gesloten. Ze vrezen calamiteiten en een rush dat mensen gaan hamsteren in jerrytanks. “Er is zoveel onzekerheid dat sommigen gewoon uit veiligheid gesloten zijn” Aan de andere kant zijn sommige servicestations door hun voorraad heen. “Het is een moeilijke situatie waarin we terecht zijn gekomen. Er is heel veel onduidelijkheid voor ons allemaal.”

De SSEB is al vanaf november vorig jaar bezig met de overheid over margeverruiming. Jankie wijst erop dat er heel veel veranderingen en verhogingen zijn gekomen. “We hebben sociale wetten gehad, nu worden nutsvoorzieningen verhoogd; er zijn meer onkosten er komen meer servicestations. En dat terwijl onze inkomsten steeds worden ingekort, zonder dat we worden betrokken.” Ze stelt dat de organisatie als bedrijf van te voren in kennis moet worden gesteld. “We moeten voorbereid zijn. Als onderneming moet je niet in een avontuur worden gestort, we zijn niet in een jungle of rimboe, waar je maatregelen overnight treft.”
De verhogingen zullen een sneeuwbaleffect hebben. Nu al tanken mensen minder in de vakantie. Met de verhoging wordt dat nog minder. Jankie zegt dat de gemoederen verhit zijn en ze niet weet welke kant de algemene ledenvergadering van 12 uur opgaat. Ze hoopt dat voordat de leden besluiten nemen, de overheid hen uitnodigt. “We zijn aan het afwachten.”

De SSEB-voorzitter zegt dat de servicestations veel meer risico’s nemen. Zo moeten ze voor alles vooruit betalen. “Als we brandstof kopen betalen we eerst, ook de government take. Dan pas krijgen we de brandstof geleverd. Vervolgens dragen de oliemaatschappijen maandelijks de government take af. Bij verruiming van kapitaal via de bank, moet dan weer onroerend goed als garantie worden aangedragen.“Dit is geen prettige situatie voor de ondernemers. De voortgang van je onderneming komt in gevaar.”

Advertentie