starnieuws

China probeert regen voor te zijn bij rampplek Tianjin

16 Aug 2015, 10:21

Een meer van niet geïdentificeerde chemische stoffen met op de achtergrond het rook dat opstijgt te midden van de verwoeste containers en auto's. (Foto's: Reuters)

Een luchtfoto toont dat het nog steeds rookt tussen de verbrande wrakken van containers en auto's.

Reddingswerkers proberen de chemische stoffen op de rampplek in Tianjin op te ruimen.

Een brandweerman loopt tussen uitgebrande auto's, terwijl de rookwolken opstijgen.
Chinese militairen en reddingswerkers met gasmaskers en in hazardpakken zoeken naar giftige stoffen in de Chinese haven van Tianjin. Ze willen de chemische stoffen opruimen voordat de regen valt. Regen kan zorgen voor nog meer giftig gas.

Premier Li Keqiang heeft vandaag het rampgebied bezocht. Vier dagen geleden hebben explosies een nationale ontwikkelingszone afgevlakt. Het dodental van de ramp van woensdag is gestegen naar 112. Meer dan 720 anderen zijn in het ziekenhuis en worden 95 personen – het merendeel brandweerlieden – vermist. Het is te verwachten dat het dodental nog aanzienlijk kan stijgen.

De explosies spuwden enorme geeloranje vuurballen de lucht in, slingerden brandend puin op een uitgestrekt industriegebied, verkreukelde auto’s en containers, brandde gebouwen uit en verbrijzelde ramen van nabijgelegen appartementen. Functionarissen hebben de aanwezigheid van giftige stoffen bevestigd, maar ze zeiden dat er geen risico was voor mensen buiten de 2 kilometer evacuatiezone rond het epicentrum van de ramp.

"Ik kan op verantwoorde wijze zeggen dat er geen bijkomende schade voor het volk zal zijn," zei Shi Luze, stafchef van de People's Liberation Army Beijing Military Region aan verslaggevers, verwijzend naar mensen buiten de zone. Hij bevestigde de aanwezigheid van meer dan 100 ton dodelijke natriumcyanide, die was opgeslagen op twee verschillende plaatsen. Hij vertelde dat arbeiders proberen het gebied van chemicaliën te ontdoen voordat mogelijke regenbuien vallen, die zouden kunnen leiden tot giftig gas.

De brandweer is bekritiseerd voor het gebruik van water om de vlammen bij de eerste brand te blussen. Die handeling kan mogelijk hebben bijgedragen tot de explosies, gezien de snel vervliegende aard van de aanwezige chemicaliën. Milieuorganisatie Greenpeace zegt dat uit testen is gebleken dat de watervoorziening in het gebied niet ernstig is verontreinigd met cyanide, maar ze hebben dat niet kunnen bevestigen voor de aanwezigheid van andere gevaarlijke chemische stoffen in het water. De organisatie heeft haar verzoek aan de autoriteiten herhaald om een uitgebreid onderzoek te plegen naar gevaarlijke chemische stoffen die nu in de lucht en watervoorziening aanwezig zijn. De autoriteiten zouden alle informatie over het onderzoek openbaar moeten maken, stelt Greenpeace. In een eerdere verklaring had de milieuorganisatie aangedrongen op een evacuatiezone van vijf kilometer.

Zo’n 6.300 mensen zijn ontheemd door de ontploffing. Een kilometer verderop hebben bewoners in flatgebouwen de schokgolven gevoeld. In de havenstad wonen 15 miljoen mensen. Familieleden van vermiste brandweerlieden protesteren voor overheidsgebouwen. Ze zijn ook in botsing gekomen met de politie. De familieleden zoeken wanhopig naar antwoorden, die ze maar niet kunnen krijgen van de autoriteiten.

Arbeidsongevallen zijn niet ongewoon in China na drie decennia van snelle groei. Een ontploffing bij een auto-onderdelen fabriek heeft vorig jaar aan 75 mensen het leven gekost.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April