starnieuws

Nickerie krijgt eigen afdeling geestelijke zorg

03 Aug 2015, 00:58

Minister Michel Blokland (rechts) onthult samen met medisch directeur van PCS, Rudy Dwarkasingh, het naambord.
De Algemeen directeur van het Drs. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), Antoine Elias, heeft een deel van het terrein aan de Waterloostraat, voor onbepaalde tijd ter beschikking gesteld van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Hier zal een afdeling van Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ) worden opgezet.

Elias benadrukt dat deze samenwerking in wederzijds voordeel moet zijn, maar in het bijzonder voor de Nickeriaanse samenleving. Er is vrijdag een overeenkomst getekend waarbij is aangegeven dat het stuk terrein voor onbepaalde tijd aan het PCS ter beschikking wordt gesteld voor het opzetten van de afdeling GGZ. Deze overeenkomst is getekend tussen beide parastatale bedrijven en mede ondertekend door minister Michel Blokland van Volksgezondheid. Bij deze gelegenheid heeft de bewindsman samen met de medisch directeur van PCS, Rudy Dwarkasingh, het bord onthuld op het terrein waar de afdeling GGZ gehuisvest zal worden.

Directeur Dayasankar Mathoera deelt mee dat het PCS al een hele poos actief is in het district, maar niet genoeg om te voldoen aan de zorgaanvragen uit het district voor GGZ. "Er is al jaren een pendeldienst naar het LMSZN, maar we liepen al geruime tijd met de vraag waar wij een eigen ruimte konden krijgen om iets van PCS zelf op te zetten om de drempelverlaging teweeg te brengen, zodat de mensen van de polders ons makkelijker op de afdeling GGZ kunnen bezoeken", zegt Mathoera.

Minister Blokland geeft aan dat dit een heel mooi moment is om te zien, waarbij twee instituten die vallen onder één ministerie, totaal verschillende aspecten van de gezondheidszorg bestrijken, namelijk de ene doet de geestelijke en de andere de somatische gezondheidszorg. “Geest en lichaam kan je niet apart zien, dus je hebt beide componenten nodig om een goed geheel van te maken,” waren de woorden van de minister van Volksgezondheid.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April