starnieuws

'Met Doppler Radar ook geen exacte voorspelling'

23 Jul 2015, 00:01

Autoriteiten tijdens een persconferentie op OW. Van links naar rechts: NCCR coördinator Jerry Slijngard, EBS wnd directeur Willy Duiker, minister Rabin Parmessar, dc Mike Nerkust. (Foto: Raoul Lith)
De Meteorologische Dienst heeft jarenlang gevraagd om een Doppler Radar, om betere voorspellingen te kunnen doen over het weer. Dit instrument is aangeschaft nadat het aangevraagd was door de toenmalige minister van Openbare Werken (OW), Ramon Abrahams. Op vragen over het inzetten van de Doppler Radar, zei minister Rabin Parmessar, dat er nog administratieve zaken afgewikkeld moeten worden met de leverancier. Daarom is dit apparaat niet in gebruik. Volgens hem zou met de Doppler Radar de Meteorologische Dienst ook niet in staat zijn van te voren te voorspellen waar de rukwinden zich precies zullen voordoen.

De weersvoorspelling van de Meteorologische Dienst geldig van 19.30 lokale tijd 23 juli tot 19.30 lokale tijd 26 juli 2015 luidt als volgt: Een serie van golfstoringen zullen van invloed zijn. Deze storingen verplaatsen zich in westelijke richting. Tijdelijk matige buien. In de middag en avond: lokaal zware onweersbuien gepaard met windstoten. Landinwaarts nemen de buien pas na middernacht af. In de vroege ochtend ontstaat plaatselijk mist/nevel. Op een persconferentie woensdag werd aan de minister gevraagd waarom niet kan worden aangegeven wat met lokaal wordt bedoeld. De bewindsman zei dat autoriteiten wel gedetailleerdere informatie ontvangen dagelijks door de Meteorologische Dienst. Het is volgens hem niet te doen om op de website van deze dienst alle informatie aan te geven.

Parmessar en kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) geven aan dat nergens ter wereld tot in de finesses kan worden voorspeld hoeveel regen er zal vallen en waar precies bepaalde weersomstandigheden zich zullen voordoen. Beiden gaven aan dat als de Doppler Radar in functie was, de situatie als woensdag op Zorg en Hoop en omgeving niet van te voren voorspeld zou kunnen worden.

Aangegeven werd door de autoriteiten dat Suriname voorbereid moet zijn op dit soort weertype. De bouwvergunning en het plaatsen van billboards zijn aangepast aan de veranderende weersomstandigheden. Daken van gebouwen moeten stand kunnen houden bij windsnelheden van 150 kilometer per uur. Tijdens de rukwinden op Zorg en Hoop zijn windsnelheden van 70 tot 110 kilometer per uur gemeten. Er was volgens de Meteorologische Dienst sprake van een windhoos op Zorg en Hoop. "Het was nog net geen orkaan", stelt Slijngard. Bij een windsnelheid van 120 kilometer per uur is er sprake van een orkaan.

Advertentie