starnieuws

Grillig en onstuimig weer houdt aan tot weekend

22 Jul 2015, 19:00

De voorspelling voor vandaag van de Meteorologische Dienst.

Het internationale 'The Weather Channel' voorspelt ook onweer in de komende uren. (Beeld: Weather Channel)

Het onweer houdt de komende dagen aan.
Een serie golfstoringen zal zeker tot en met zaterdag van invloed zijn op het weer. Deze storingen verplaatsen zich in oostelijke richting, waardoor er in de ochtenduren tijdelijk matige buien kunnen voorkomen. In de middag en avond worden zware onweersbuien gepaard met windstoten voorspeld. Landinwaarts zullen de buien pas na middernacht afnemen en ontstaat in de vroege ochtend plaatselijk mist tot nevel.

De Meteorologische Dienst meldt dat de Inter Tropische Convergentie Zone in activiteit toeneemt. In de onderste laag van de atmosfeer wordt daardoor vochtige onstabiele lucht aangevoerd. De opstijgende warme luchtstroom zal plaatselijk “een gunstige invloed hebben op de verder ontwikkeling van stapelwolken.” De wind komt van het oosten en zuidoosten en kan een snelheid bereiken van 25 km per uur. De weer-autoriteiten waarschuwen voor sterke windstoten kort voor en tijdens buien.

In de regio is het weer niet veel anders. Half bewolkt tot bewolkt met plaatselijke onweersbuien geldt het voor Port of Spain, Cayenne, Belem en Curaçao. Buurland Guyana in het westen zal in de middag en avond ook kampen met zware buien met onweer.

Het is niet voor het eerst dat er wordt gezegd dat de bouwconstructie moet worden aangepast aan de veranderende klimaat. Vijf jaar geleden hebben alle diensten die te maken hebben met de rampenbestrijding in Suriname trainingen gevolgd binnen het South Dakota Guard State Partnership Program. Er is in 2010 al in ruime mate gesteld dat Suriname moet kijken naar de huizenbouw in het Caribisch Gebied. Zo zouden (draag)balken van boven en beneden moeten worden verankerd, moeten daken (dakplaten) worden geschroefd en niet meer gespijkerd en moet het dak gelijk worden getrokken met de buitenmuren. De uitbouw van daken zorgt ervoor dat de wind ruimte krijgt om kracht op te bouwen. Bestuursdiensten van de verschillende districten, het NCCR, politie, brandweer en alle andere actoren hebben deze trainingen gevolgd. Zij zijn bekend met de conclusies en adviezen die zijn gegeven voor de constructie van gebouwen. Vandaag hebben dezelfde actoren tijdens een persconferentie opnieuw gewezen op de mankementen in de bouw.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April