starnieuws

Special Olympians dupe van precaire financiële situatie

19 Jul 2015, 02:37

Deelnemers aan de Special Olympics Summer Games in Los Angelos, VS.
De gang van het Surinaamse team naar de Special Olympics Summer Games in Los Angelos, Amerika, gaat niet over rozen. Door de ‘precaire financiële situatie’ hebben vele sponsoren het laten afweten. President Desi Bouterse heeft met US$ 25.000 ruim de helft van de reiskosten voor zijn rekening genomen. De andere helft en de verblijfkosten worden door vrienden en familie van de SOGK gedekt, deelt voorzitter Frank Cameron mee.

De Surinaamse delegatie bestaat uit 36 personen, waarvan 24 sporters zijn. De Spelen beginnen op 25 juli, maar de ploeg vertrekt maandag al. Zaterdagmorgen heeft Cameron een onderhoud gehad met het team, coaches, begeleiders en ouders. De gang van zaken is aan hen voorgelegd en zijn richtlijnen gegeven hoe verder te gaan. De organisatie heeft van alles geprobeerd maar de kosten waren teveel. “Toen wij vastzaten heb ik twee weken geleden de president gebeld," deelt Cameron mee. “Hij heeft gelijk contact gemaakt met de SLM om de tickets beschikbaar te stellen en de kosten daarvoor op zich te nemen.” Met de hulp van de president kan de ploeg vliegen tot Miami. De vlucht van Miami naar Los Angelos, en het verblijf in de VS wordt door familie en vrienden uit vooral Nederland, bekostigd. De oplossing is gevonden in het apart vliegen en boeken van heel goedkope hotels. Dit brengt andere uitdagingen met zich mee.

“Het is moeilijk,” zegt Cameron. “De bedrijven maken flink gebruik van de aangekondigde crisis. Maar we kunnen moeilijk gaan snoeien in het team. We gaan voor het eerst meedoen met zo een groot team. Wij hebben een grotere deelname quota gehad van de organisatie. En dat komt omdat wij als land een goed programma draaien voor de mensen met een beperking. Ons programma is een van de betere in het Caribisch gebied.”

De sporters hebben zich één voor één voorgesteld aan (de niet goed vertegenwoordigde) media en de kreet laten horen: “Laat mij winnen. Als ik niet kan winnen laat mij moedig zijn omdat ik heb geprobeerd!” De Special Olympians zijn zich goed bewust van de situatie. “Ik weet dat ik ga winnen,” belooft een 20-jarige gymnaste. “Wij hebben altijd medailles gehaald,” vult Cameron aan. “En dat gaan we dit keer ook doen. Sinds wij meedoen in 1983 hebben we altijd gouden medailles voor Suriname gewonnen.” Hij hoopt dat er meer aandacht komt voor deze groep sporters, in de media en in de maatschappij.

René Gompers

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April