starnieuws

Lloyd neemt USA bij de hand en wordt wereldkampioen

05 Jul 2015, 22:33

Het Amerikaanse Vrouwenteam heeft na zestien jaar weer de wereldtop bereikt. (Foto: Maddie Meyer/FIFA/Getty Images.
USA heeft wereldkampioen Japan binnen 16 minuten op de knieën gekregen. In deze periode was er een glansrol weggelegd voor aanvoerder Carli Lloyd die in de derde minuut het snelste doelpunt ooit in een damesfinale maakte. Team USA heeft zo op sportieve wijze wraak genomen voor de nederlaag in de finale tegen Japan vier jaar geleden. Na 16 jaar is USA weer wereldkampioen.

Vancouver leek wel een Amerikaanse staat, heel veel Amerikanen zijn getogen naar Canada om hun land aan te vuren. USA kende een droomstart, want binnen 3 minuten gaf Lloyd de favorieten de leiding. Japan was nauwelijks bekomen van deze tegenvaller of Lloyd verdubbelde de score in de vijfde minuut. Binnen 16 minuten maakte Lauren Holiday er middels een volley 3-0 van na een blunder in de Japanse achterhoede.

Geloof het of niet, twee minuten later scoorde Carli Lloyd vanaf het middenveld op sensationele wijze 4-0, hetgeen haar hattrick betekende in de finale. De wereldkampioen kwam er niet aan te pas. Het duurde tot de 27ste minuut voordat Yuki Ogimi iets terug deed namens Japan, door mooi weg te draaien en de wereldkampioen weer wat hoop te geven.

Na de pauze verkleinde Julie Johnston met een autogoal de Japanse achterstand 2-4, maar luttele minuten daarna herstelde Tobin Heath de orde door het vijfde Amerikaanse doelpunt in te tikken en de marge weer naar 3 te tillen. Dit betekende ook de eindscore, waardoor USA met 5-2 won en de tot dan regerende kampioen Japan, onttroonde.

In de slotfase mochten de veteranen Abby Wambach en Christie Rampone ook meedoen.