starnieuws

Oppositie meldt zich bij Hooghart aan voor beëdiging

30 Jun 2015, 00:01

De uitnodiging voor de bijeenkomst in naam van fungerend voorzitter Paul Somohardjo.

De bekendmaking van fungerend voorzitter Ronald Hooghart over de voortgang van de vergaderingen.
Ronald Hooghart die beëdigd is als fungerend voorzitter, zal vandaag een volle bak krijgen. Ook de oppositie zal deelnemen aan de bijeenkomst en aan de buitengewone openbare vergadering die om 12.30 uur plaatsvindt. Om 10.00 uur begint de openbare bijeenkomst. In deze vergadering worden de gekozen volksvertegenwoordigers beëdigd door de fungerend voorzitter. Hooghart is net als Paul Somohardjo beëdigd door staatshoofd Desi Bouterse.

Starnieuws verneemt dat de oppositionele partijen VHP, Alternatieve Combinatie, Pertjajah Luhur en de NPS besloten hebben aanwezig te zijn op de twee bijzondere vergaderingen. Er is maandag een gezamenlijke bijeenkomst gehouden in stichting De Olifant. Daarna hebben de partijen afzonderlijk vergaderd om de strategie van vandaag verder te bespreken.

De oppositie partijen vinden dat er sprake is van illegaliteit, omdat er twee fungerend voorzitters zijn beëdigd. Hooghart moest volgens hen niet beëdigd worden omdat er geen sprake is van verhindering of ontstentenis. De president stelt zich op het standpunt dat Somohardjo de vergadering van 30 juni niet wilde leiden. Hij benadrukt dat er een vacuüm zou ontstaan, omdat de zittingstermijn van dit parlement dinsdag verloopt. Op grond hiervan heeft hij Hooghart beëdigd, die na Somohardjo het oudste gekozen lid in jaren is.

Hooghart heeft intussen bekendgemaakt dat de convocatie die al uit was nog steeds van kracht is. De vergaderingen van 10.00 uur en 12.30 uur vinden normaal plaats. Na de beëdiging in de bijeenkomst van 10.00 uur worden in de buitengewone openbare vergadering die dan plaatsvindt, de geloofsbrieven onderzocht, waarna de toelating volgt. Daarna wordt de termijn van dit parlement beëindigd. Vervolgens worden er een voorzitter en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee gekozen.

Advertentie