starnieuws

Volksgezondheid geeft informatie over MERS-CoVirus

23 Jun 2015, 06:48
Met ingang van 19 juni 2015 zijn er 1338 bevestigde gevallen van besmettingen met het Midden-Oosten Respiratoire Syndroom Coronavirus (MERS-CoV) gemeld aan de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) sinds 2012. Van dit aantal besmettingen zijn er ten minste 475 doden.

Het Midden-Oosten Respiratoire Syndroom (MERS) is een virale ziekte van de luchtwegen veroorzaakt door een coronavirus ( MERS-CoV ). Coronavirussen zijn virussen die tot luchtweginfecties kunnen leiden bij mensen en dieren. Bij mensen kan deze variëren van een gewone verkoudheid tot een ernstige acuut respiratoir syndroom (SARS).

Het MERS-coronavirus werd voor het eerst geïdentificeerd in Saoedi-Arabië in 2012. Tot op heden hebben 26 landen gevallen van MERS gemeld. In het Midden-Oosten : Egypte, Iran, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Qatar, Saudi-Arabië (KSA), Verenigde Arabische Emiraten (UAE) en Jemen. In Afrika: Algerije en Tunesië. In Europa: Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. In Azië: China, de Republiek Korea, Maleisië Filipijnen en Thailand. En in Noord-Amerika: Verenigde Staten van Amerika (USA).

Bij het grootste deel van de besmettingen met MERS-CoV is de infectie opgelopen in het Midden-Oosten. De recente uitbraak van MERS-CoV in Zuid-Korea is de grootste uitbraak die plaatsvond buiten het Midden-Oosten sinds de identificatie van dit virus in 2012.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe mensen besmet raken met MERS-CoV. Vermoedelijk vindt de besmetting plaats door direct of indirect contact met geïnfecteerde kamelen in het Midden-Oosten. Het MERS-CoV lijkt niet makkelijk van mens-op-mens overdraagbaar. In het Midden-Oosten en vooral in Saoedi-Arabië is vaker overdracht van mens-op-mens geweest in ziekenhuizen, waarbij de oorzaak gezocht moet worden in gebrekkige hygiënische maatregelen bij het verzorgen van de patiënten. Van een klein aantal patiënten buiten het Midden-Oosten bestaat het vermoeden dat ze ziek zijn geworden na contact met een andere patiënt. Er zijn nog geen medicijnen om het virus te bestrijden. De behandeling is erop gericht om alle belangrijke lichaamsfuncties zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

De WHO adviseert alle lidstaten om alert te zijn voor acute luchtweginfecties en vooralsnog geldt geen reis- en of handelsbeperking naar de landen met gemelde gevallen. Er moet vooral worden gelet op de toepassing van de zogenaamde hoestetiquette met gebruik van wegwerpzakdoekjes bij het hoesten en niezen, het hygiënisch wegdoen van vuile zakdoekjes en frequent handen wassen.

In Suriname zijn er tot nu toe geen gevallen van MERS-CoV vastgesteld. Desondanks roept het ministerie van Volksgezondheid op om in gevallen van zeer sterke vermoedens, deze te rapporteren bij de Public Health Hotline van het BOG op 08836643 of 178, zegt de voorlichting van het ministerie.

Advertentie