starnieuws

Suriname organiseert de volgende CUF

18 Jun 2015, 08:03

Marten Schalkwijk
Het Caribbean Urban Forum (CUF) is voor de vijfde keer gehouden op het eiland Sint Lucia. Bij deze jaarlijkse bijeenkomst komen ongeveer 120 planners en academici in de regio op het gebied van Urban Planning en Land Management bijeen. Suriname was ook aanwezig en heeft zich voor het houden van het Caribbean Urban Forum in 2016 kandidaat gesteld.

Delegatieleider Marten Schalkwijk gaf aan dat Suriname aan de basis van het CUF heeft gestaan en de positieve ontwikkeling daarvan tot een professioneel regionaal forum heeft meegemaakt. Steeds meer planners en academici, en afgevaardigden van verschillende overheidsorganisaties participeren in het CUF. De organisatie krijgt ook steeds meer ondersteuning van de UNhabitat, OECS en IDB.

Dit jaar stonden kwesties als huisvesting, lokale economische ontwikkeling, klimaatverandering, planningssystemen in kleine landen, en energie efficiency bij huizenbouw, centraal. Hans Martinus, voormalig decaan van de Technologische Faculteit van onze universiteit en opleidingscoördinator van de master in Urban Planning bij het IGSR, hield een presentatie over de uitdagingen bij de stedelijke ontwikkeling en planning in Suriname. Hij gaf aan dat het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) in samenwerking met IBT Engineering Consultants - na openbare inschrijving- de opdracht van het ministerie van Openbare Werken heeft gekregen om een structuurplan voor de woongebieden in Suriname te maken.

De vergadering werd georganiseerd door de Vereniging van Planners in St. Lucia, welke tijdens de CUF officieel werd geproclameerd. Elk deelnemend land moet een eigen vereniging oprichten; Jamaica, Trinidad & Tobago, Barbados, Dominica en St. Lucia hebben inmiddels zulke verenigingen. Guyana gaf aan dat de statuten daar rond zijn en de vereniging binnenkort opgericht zal worden. In Suriname heeft een werkgroep reeds voorbereidend werk gedaan en het voornemen is om voor eind van het jaar de vereniging op te richten, zegt de voorlichting van het IGSR.

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April