starnieuws

Filmmaker Ida Does op filmfestival in Hollywood

17 Jun 2015, 09:41

Filmmaker Ida Does
Filmmaker Ida Does is deze week te gast in Hollywood op het CaribbeanLens Filmfestival met haar film Poetry is an island, Derek Walcott.
Het vijfdaagse FilmFestival werd geopend met een retrospectief op de Caribische legenden in Hollywood: Cicely Tyson (Nevis), Harry Belafonte (Jamaica) en Sidney Poitier (The Bahamas).

Speciale panelleden waren de weduwe en de dochter van de wereldberoemde filmmaker Stanley Kramer die in 1967 zijn baanbrekende film Guess Who’s coming to Dinner produceerde met Sidney Poitier, Katharine Hepburn en Spencer Tracy.
De film gaat over een gemengde liefdesrelatie. Refererend aan de tijdgeest waarin de film werd gemaakt vertelde Karen Kramer, weduwe van de cineast Stanley Kramer, dat het voor de eerste keer in de geschiedenis van Hollywood was dat een zwarte man een witte vrouw kuste op het grote doek. Zij bracht vele herinneringen naar voren die het belang van deze klassieker onderstreepte. “Hollywood presenteerde een nieuwe lovestory tussen een zwarte man en een witte vrouw, in een tijd dat in 16 staten van de USA huwelijken tussen wit en zwart bij wet verboden waren.’ Een goed opgekomen Caribisch publiek onderbrak de film herhaaldelijk met applaus.

Ida Does zal later deze week met haar film stilstaan bij een andere Caribische Icoon: Derek Walcott, Nobelprijswinnaar van de Literatuur, geboren en getogen in St. Lucia. Does: “Om dit in Hollywood te beleven is indrukwekkend en heel inspirerend! Onze film Poetry is an island maakt een wereldreis en heeft inmiddels op meer dan 30 plekken gedraaid. In juli zijn we te zien op FilmFestivals in Jamaica, In Cayman Island en in Belize. Het stemt dankbaar dat we met deze film de grote schrijver Derek Walcott voor een breed publiek hebben kunnen portretteren.” De film van de in Suriname geboren regisseur heeft inmiddels vier Awards in de wacht gesleept en is, met een volledig Arubaanse crew en coproducent Rebecca Roos, een echte Caribische productie.

Het Film Festival in Hollywood is onderdeel van de activiteiten van de Caribbean-American Heritage Maand en draagt als motto Where Hollywood celebrates the Caribbean. De organisatie is in handen van de Caribbean Heritage Organization en het Instituut van Caribbean Studies, DC . Het Festival vindt plaats in het Historische El Portal Theater in Hollywood en duurt tot vrijdag 19 Juni.

Advertentie